«Κόκκινο» χτυπά πλέον η αδιαφορία των επενδυτών προς το Ελληνικό Χρηματιστήριο και όλα δείχνουν πως τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν αποφασίσει να απέχουν παρά να κινδυνέψουν να εγκλωβιστούν σε μια αγορά που δεν εμφανίζει κάποια προοπτική και κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα. Οι πωλητές που έχουν απομείνει έστρεψαν τα βέλη τους για μία ακόμη φορά προς τις τράπεζες, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν ΔΕΗ και Σαράντης.

Με τον τζίρο να καταγράφει πλέον ρεκόρ απαξίωσης, αφού είναι στην… πεντάδα των χειρότερων τζίρων που έχουν καταγραφεί στην αγορά, με πρώτο αυτόν τις 14ης Αυγούστου 2012 και τα 9,34 εκατ. ευρώ – ο οποίος να θυμίσουμε σημειώθηκε στην κορύφωση της Ελληνικής κρίσης και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης – η σημερινή εικόνα του Χ.Α αρμόζει μόνο σε μία «ρηχή» και επενδυτικά αδιάφορη αγορά, και είναι ενδεικτική της επιφυλακτικότητας που συνεχίζει να το συνοδεύει εδώ και πολλές εβδομάδες, οδηγώντας σε απόλυτη αδυναμία προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων.

Ο Γενικός Δείκτης χθες έκλεισε με πτώση 0,38% στις 751,50 μονάδες και κοντά στο χαμηλό ημέρας, έχοντας κινηθεί σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης από τις 751,21 έως τις 756,95 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,32%, στις 1.992,96 μονάδες χάρη στα στηρίγματα που έδωσαν ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ στο -1,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.234,86 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 12,85 εκατ. ευρώ μόλις, τα χαμηλότερα επίπεδα του 2018 έως σήμερα αλλά και τα χαμηλότερα από τις 17 Αυγούστου του 2016, ενώ κατατάσσεται στους πέντε μικρότερους τζίρους του Χ.Α. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,51% στις 819,59 μονάδες.

Η αγορά διαψεύδει με τον πιο βίαιο τρόπο τις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα στο έτος, όπου οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης θα οδηγούσαν σε σημαντική βελτίωση των εισροών στο Χ.Α, καθώς το ρίσκο γύρω από την Ελλάδα θα μειωνόταν, μετά από ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τα stress tests των τραπεζών.

Με κανέναν καταλύτη να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα, και με όποιον έρχεται να περνάει και να μην αγγίζει το ταμπλό, αυτή η υψηλού βαθμού επιφυλακτική στάση της επενδυτικής κοινότητας προκαλεί έντονο προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσον θα είναι δυνατόν να συντελεστεί μία αλλαγή αυτού του «αποκαρδιωτικού», όπως το χαρακτηρίζουν οι αναλυτές, σκηνικού.

*Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.