Αρνητικά ψήφισε η Γερμανία στην σύνοδο των διοικητών του ESM, στο θέμα της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος. Έτσι μπλόκαρε – προσωρινά όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Θεσμών – την εκταμίευση της δόσης των 15 δις ευρώ, την οποία θεωρούσε σίγουρη η κυβέρνηση στην Αθήνα.

Ο λόγος της Γερμανικής δυσφορίας είναι η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει το καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από το προσφυγικό. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου του ESM όπως ειπώθηκε από εκπροσώπους των Θεσμών στη συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, ζήτησαν και έλαβαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή είναι και η απώλεια από την παράταση κατά έξι μήνες του χαμηλού συντελεστή. Επίσης, όπως επισήμαναν οι Θεσμοί, πρόκειται για μία προσωρινή παράταση που λήγει στο τέλος του έτους.

Στη Σύνοδο του ESM (που έλαβε χώρα στο περιθώριο του Eurogroup), ψήφισαν 18 κράτη υπέρ της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και ένα κράτος – η Γερμανία – κατά.

Όπως αναφέρθηκε, αυτό θα έχει ως συνέπεια σήμερα στη νέα σύνοδο του ESM που θα γίνει σε επίπεδο EWG με στόχο την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 15 δις ευρώ η Γερμανία και πάλι να ψηφίσει αρνητικά και έτσι η δόση να μην μπορεί να εκταμιευθεί μέχρι να αρθεί το Γερμανικό «βέτο».

Αντί λοιπόν για εκταμίευση δόσης γύρω στις 15 Ιουλίου (που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός), πλέον η εκταμίευση αναμένεται στις αρχές του Αυγούστου. Εκτός απροόπτου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.