«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη με θέμα τις αμυντικές δαπάνες των χωρών – μελών, στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες, πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, τονίζοντας ότι «πετύχαμε πολλά», ενώ επεσήμανε ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Strem 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Ο Donald Trump εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας αύξησαν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες τον τελευταίο χρόνο, αθροιστικά κατά 33 δις δολάρια.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει στην συνέντευξη τύπου ότι το προηγούμενο βράδυ εξέφρασε στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ τη δυσφορία του για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες και εκείνοι με τη σειρά τους δεσμεύτηκαν ότι θα τις αυξήσουν σημαντικά.

Σημείωσε δε ότι «δεν είναι δίκαιο» οι ΗΠΑ να ξοδεύουν το 4,2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, τη στιγμή που οι περισσότεροι Σύμμαχοι δεν δαπανούν ούτε το 2%. «TO ΝΑΤΟ βοηθά την Ευρώπη περισσότερο από ό,τι η Ευρώπη βοηθά εμάς», ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος επέμεινε ότι οι αμυντικές δαπάνες των Συμμάχων πρέπει μελλοντικά να αυξηθούν στο 4% του ΑΕΠ.

Στη συνέχεια αφήνοντας τους πάντες άφωνους είπε ότι όπως πιστεύει, εάν χρειαστεί, μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και μάλιστα χωρίς την έγκριση του Αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν ο Vladimir Putin αποτελεί απειλή, απάντησε: «Δεν θέλω να είναι και για αυτό τον λόγο έχουμε το ΝΑΤΟ. Είναι ένας ανταγωνιστής» συνέχισε και διερωτήθηκε: «είναι εχθρός μου; Δεν είναι εχθρός μου. Εκείνος εκπροσωπεί τη Ρωσία, κι εγώ εκπροσωπώ τις ΗΠΑ. Ελπίζω κάποια ημέρα ίσως να είναι φίλος. Δεν τον ξέρω πολύ καλά».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.