Μόνο η Ελλάδα ανταποκρίνεται θετικά στο Γερμανικό αίτημα για επαναπροωθήσεις προσφύγων. Αρνητικές παραμένουν Αυστρία και Ιταλία, ενώ μετά την Αλβανία και η ΠΓΔΜ αρνείται μόνιμα κέντρα ασύλου στο έδαφος της.

Σε συνεντεύξεις τους σε Γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (SpiegelOnline) και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας (Frankfurter Allgemeine Zeitung) διαβεβαιώνουν πως η Ελλάδα έχει την πρόθεση να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων. Μάλιστα ο κ. Βίτσας εξέφρασε την άποψη ενδεχόμενος η συμφωνία να κλείσει και πριν τα τέλη Ιουλίου.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί ο κ. Βίτσας στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, έχει εκφράσει την ελπίδα οι συμφωνίες με την Ελλάδα όπως και με την Αυστρία αλλά και την Ιταλία, να υπογραφούν ως τις αρχές Αυγούστου. Γεγονός είναι όμως ότι προς το παρόν μόνο η Αθήνα ανταποκρίνεται θετικά στο Γερμανικό αίτημα.

Τόσο από την συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο κ.Seehofer, με τον Ιταλό ομόλογο του Matteo Salvini όσο και από τη συνάντηση την Πέμπτη με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Herbert Kickl δεν προέκυψε κάτι ουσιαστικό.

Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν μεν σε κοινές συνεδριάσεις τεχνικών κλιμακίων, αλλά τόσο η Ρώμη όσο και η Βιέννη αρνούνται επανοπροώθηση προσφύγων. Τέλος, μετά την Αλβανία και η ΠΓΔΜ εκφράζεται αρνητικά στο ενδεχόμενο αποδοχής προσφύγων. Σε συνέντευξη του στη Die Welt o υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Nikola Dimitrov δηλώνει ότι για όσο διάστημα η χώρα του δεν είναι μέλος της ΕΕ δεν πρόκειται να αναλάβει «τέτοιο φορτίο».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.