Για την επιστροφή της Ελλάδας στην “κανονικότητα” κάνει λόγο η Κομισιόν σε χθεσινή της έκθεση αναφορικά με την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο θα ισχύει μέχρι η χώρα να αποπληρώσει το 75% των χρεών της.

Στόχος είναι, αναφέρεται στην έκθεση, να υποστηριχθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σταθερότητας του ESM.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν, «στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας του ΕΜΣ, διασφαλίζοντας τη θέση της στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σπουδαίο αυτό επίτευγμα είναι αποτέλεσμα των θυσιών του Ελληνικού λαού, της προσήλωσης της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων της». Σημειώνεται δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα στηρίξει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ελληνικές αρχές. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και, συνεπώς, να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ιδίως κατά την αμέσως μετά το πρόγραμμα περίοδο».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών Valdis Dombrovskis, διευκρίνιζε αργότερα ότι

«Η ενισχυμένη εποπτεία θα επιτρέψει στενότερο διάλογο με την Ελλάδα, θα συνδυαστεί με την διαδικασία του Ευρωπαϊκού εξαμήνου και θα πάρει τη μορφή της κανονικής εποπτείας μετά το πρόγραμμα, και αυτή θα παραμείνει μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων.

Τον περασμένο μήνα η Κομισιόν υπέγραψε νέο σχέδιο στήριξης για 32 μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η ενισχυμένη εποπτεία δε σημαίνει νέα αιρεσιμότητα και νέες υποχρεώσεις. Μόνο οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, υπογράμμισε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα. Δεν συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις ή προϋποθέσεις. Πρόκειται για ένα πλαίσιο με στόχο τη στήριξη της ολοκλήρωσης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Επειδή η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν αποτελεί στιγμιαίο γεγονός, αλλά συνεχή διαδικασία».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.