Το πολιτικό πρόβλημα της Angela Merkel σε δικό μας, μετατρέπει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, όπου αποδέχθηκε την επιστροφή χιλιάδων προσφύγων από την Γερμανία, με στόχο να τους «αποθηκεύσει» στα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου τα οποία επί των ημερών του επικοίζονται συστηματικά.

Μάλιστα λίγες ημέρες μετά από την κακή αυτή συμφωνία, την οποία ανακοίνωσε η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος, ο κρατικός μηχανισμός προετοιμάζεται με τρόπο εντατικό για να δεχθεί πίσω χιλιάδες μετανάστες από την Γερμανία, γεγονός που θα σημάνει πρόσθετη επιβάρυνση, χωρίς κανένα κέρδος για την Ελλάδα.

Ήδη, το νησί της Σάμου φαίνεται να είναι ο πρώτος προορισμός «ξεφορτώματος» προσφύγων που είχαν φθάσει στη Γερμανία. Προσφύγων όμως που αποτέλεσαν μεγάλο πολιτικό μπελά στο κεφάλι της Καγκελαρίου Merkel λόγω της σθεναρής αντίδρασης των εκεί κυβερνητικών εταίρων της να τους δεχθούν, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι εκείνη που θα επιβαρυνθεί τελικά για να βγει η Merkel από τα αδιέξοδα της. Κάπως έτσι ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας προωθεί με τρόπο άμεσο τη δημιουργία καινούργιων κέντρων υποδοχής (hotspots) καθώς αυξάνονται οι θέσεις διαμονής των προσφύγων τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά του Αιγαίου, αρχής γενομένης από το μεγάλο νησί του ανατολικού Αιγαίου, την Σάμο.

Με δομές που μοιάζουν πλέον να μονιμοποιούνται και με τη χώρα μας να δείχνει εκ νέου υποχωρητικότητα που βολεύει άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προβλέπει εργασίες που θα ξεκινήσουν για να παραχωρηθεί το ανενεργό στρατόπεδο Μοσχονά στο νησί με τελικό στόχο τη φιλοξενία τουλάχιστον 1.000 αρχικά, ενδεχομένως και περισσοτέρων μεταναστών από τη Γερμανία. Ήδη υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή Μυτιληνιών Σάμου για το θέμα καθώς οι κάτοικοι φοβούνται μονιμοποίηση της φιλοξενίας αυτής και περαιτέρω επιβάρυνση της ζωής τους, ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς το παρόν δίνει διαβεβαιώσεις πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, την ώρα όμως που πληροφορίες δείχνουν το αντίθετο.

Σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως η περιοχή στο Βαθύ είναι επιβαρυμένοι και που οι κάτοικοι της Σάμου- που φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 3000 πρόσφυγες – διαμηνύουν πως η κατάσταση δεν πηγαίνει άλλο, όλα δείχνουν πως οι σχεδιασμοί κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση και σε βάρος όχι μόνο των συμφερόντων της Σάμου αλλά ολόκληρης της χώρας. Άλλωστε η Σάμος φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή καθώς νέα hotspots ανά την επικράτεια ετοιμάζονται για τους χιλιάδες των προσφύγων που ενοχλούν την Γερμανία και πρέπει να ξεφορτωθεί η Καγκέλάριος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.