Η εποχή των μνημονίων θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα για την Ελλάδα, αν δεν είχε γίνει η κακή διαπραγμάτευση του 2015, εκτιμά ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel μιλώντας στα ΝΕΑ.

Σύμφωνα με τον κ.Spiegel, ο οποίος παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την Ελληνική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, ενώ η στρατηγική του το 2015 χειροτέρεψε τα πράγματα. «Αν δεν διαπραγματευόταν τόσο άσχημα τότε, η εποχή των μνημονίων θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατά τον Αμερικανό δημοσιογράφο, από τα «τρομερά γεγονότα» του 2015 -όπως τα χαρακτηρίζει- η τρόικα έχασε κάθε εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και το ρήγμα που δημιουργήθηκε είναι πολύ δύσκολο να κλείσει. Όσον αφορά στον τότε ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ.Spiegel θεωρεί ότι δεν κατάλαβε ποτέ ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και τη διακυβέρνηση. Συμπληρώνει, δε, ότι «η Ευρώπη και το ΔΝΤ ουδέποτε θα δέχονταν τις ελαφρώς εκκεντρικές θέσεις του». Για τον αντικαταστάτη του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον θεωρεί πολύ πιο ρεαλιστή ως υπουργό, καθώς «κατάλαβε πολύ γρήγορα πως για να τελειώσουν οι διασώσεις πρέπει να συνεργαστεί με τους δανειστές, όχι να τους πολεμήσει».

Αναφορικά με τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, τη θεωρεί ανεπαρκή, καθώς δεν υπάρχουν παραδείγματα στη σύγχρονη Ιστορία οποιασδήποτε χώρας που να άντεξε το μέγεθος των πλεονασμάτων που απαιτούνται από το πλαίσιο της συμφωνίας.

Πρόσθετα, θεωρεί ότι η συμφωνία δεν προσφέρει καμία οικονομική ανεξαρτησία, ενώ προβλέπει συνέχιση της λιτότητας για την Ελλάδα με υπαιτιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως το «μεγαλύτερο πρόβλημα» στα τρία Ελληνικά προγράμματα διάσωσης τα μη ρεαλιστικά Γερμανικά αιτήματα.

Όσο για τους Έλληνες, ο δημοσιογράφος των FT αναφέρει ότι, όπως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι την περίοδο Trump και οι Βρετανοί μετά το Brexit, οι Έλληνες ψηφοφόροι συχνά παραπλανήθηκαν πιστεύοντας ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. «Οι πολιτικοί που προσπαθούν να κάνουν το σωστό πολύ συχνά τιμωρούνται, ενώ οι ηγέτες που αποδίδουν αλλού την ευθύνη συχνά ανταμείβονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.