Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «ξεκίνησαν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία», λίγα μόλις λεπτά μετά την εφαρμογή των νέων Αμερικανικών δασμών 25% σε Κινεζικά προϊόντα ύψους 34 δις δολαρίων.

Σε μεταγενέστερο χρόνο θα εφαρμοστούν δασμοί σε άλλα προϊόντα 16 δις δολαρίων, όπως έχει ανακοινώσει η Ουάσινγκτον.

Οι νέοι Αμερικανικοί δασμοί στοχεύουν σε ενδιάμεσα βιομηχανικά αγαθά όπως μηχανήματα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, προϊόντα πληροφορικής και ιατρικές συσκευές.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump έχει απειλήσει επανειλημμένα για νέους δασμούς εάν το Πεκίνο προχωρήσει σε αντίποινα, γνωστοποιώντας πρόσφατα πως έχει διατάξει τον αντιπρόσωπο για το εμπόριο των ΗΠΑ (USTR) να εντοπίσει άλλα 200 δις δολάρια σε Κινεζικά προϊόντα στα οποία θα μπορούσαν να υποβληθούν κυρώσεις.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας υπογράμμισε ότι το Πεκίνο «δεν θα ρίξει την πρώτη βολή, ωστόσο η Κίνα θα αναγκαστεί να ανταποδώσει όπου χρειάζεται, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού».

Λίγο αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας γνωστοποίησε ότι τα αντίποινα της Κίνας έχουν τεθεί σε ισχύ, ενώ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οι τελευταίες ενέργειες παραβιάζουν τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Τα αντίμετρα της Κίνας εστιάζουν σε αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, όπως η σόγια και το χοιρινό, σε εμπορικά οχήματα και στο αργό πετρέλαιο.

Σε ανάλυση της η Moodys Analytics εκτιμά ότι οι περιοχές των ΗΠΑ που θα επηρεαστούν περισσότερο από τα Κινεζικά αντίμετρα είναι οι κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν μεγάλη παραγωγή σόγιας, οι Μεσοδυτικές πολιτείες που διαθέτουν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, όπως η Ντακότα και το Τέξας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στον κόσμο, σύμφωνα με το Αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας και ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός μετά τον Καναδά για τις Αμερικανικές εξαγωγές αργού το 2017, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσίας Ενέργειας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.