Την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για τη συμφωνία των Πρεσπών, μέχρι 15 Ιανουαρίου, θέτει ως στόχο ο Zoran Zaev.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, αναφέρθηκε στις ημερομηνίες του δημοψηφίσματος τονίζοντας ότι θα μπορούσε να γίνει στις 23 ή στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου. Αυτές είναι οι ημερομηνίες γύρω από τις οποίες θα ληφθεί η απόφαση.

Για το ερώτημα του δημοψηφίσματος είπε: «Ίσως το ερώτημα είναι: «Είστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”». Γιατί αυτό είναι το θέμα. Πιστεύω, ότι οι πολίτες θα είναι απόλυτα θετικοί».

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα τονίζει: Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι η 15η Ιανουαρίου. Αν γίνει νωρίτερα ακόμη καλύτερα. Μάλιστα, θέλουμε να το τελειώσουμε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γι’ αυτόν το λόγο αφήνουμε τρεις μήνες σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και τη νομοθεσία. Χρειάζονται περίπου 100 μέρες.

Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό είναι Δημοκρατία, αλλά μετά το δημοψήφισμα ακολουθούν οι συνταγματικές αλλαγές. Αναμένουμε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κυρώσει τη συμφωνία που υπογράψαμε και στη συνέχεια να ακολουθήσει η κύρωση του πρωτοκόλλου για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηματικό είναι πάντως, αν ο κ.Zaev μιλώντας για κύρωση στις 15 Ιανουαρίου αναφέρεται σε νέα κύρωση ή στην ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών.

Αυτό σημαίνει ότι στην Ελληνική βουλή θα έρθει πολύ αργότερα και ενδεχομένως είτε να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο είτε, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο, να γίνει η κύρωση από την επόμενη Βουλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.