Κεντρικό θέμα στο πρακτορείο Politico είναι η Κέρκυρα και ειδικότερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα με τα συσσωρευμένα σκουπίδια που δημιουργούν χάος στους δρόμους του νησιού. Το θέμα ξεκίνησε από την τοπική κοινότητα ενώ πλέον έχει φτάσει μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Κομισιόν.

Το άρθρο αναφέρει πως το Ελληνικό νησί προσελκύει τουρίστες από όλες τις χώρες ενώ αποτελεί πόλο έλξης για τα μαγευτικά νερά του, τη γραφικότητα και το χαρακτήρα του. Αυτή τη στιγμή όμως η εικόνα που περιγράφουν όσοι το επισκέπτονται προκαλεί μόνο θλίψη. Οι ποσότητες σκουπιδιών που κατακλύζουν τους δρόμους καταστρέφουν την ομορφιά της Κέρκυρας και αποτελούν απειλούν έντονα την υγεία των πολιτών.

Όλα ξεκίνησαν μετά το κλείσιμο της τοπικής χωματερής στο Τεμπλόνι. Οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα στη μεταφορά δεματοποιημένων απορριμμάτων από τα βόρεια του νησιού, ενώ με διαμαρτυρίες που πραγματοποιούν εδώ και καιρό επιχειρούν να παρεμποδίσουν τα συνεργεία και τη μεταφορά των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις, να γίνονται προσαγωγές και να τραυματίζονται άτομα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νησί μεταφέρθηκαν 13 διμοιρίες των ΜΑΤ από γειτονικές περιοχές.

Ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Νικολούζος αναφέρει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης, ενώ εξηγεί πως είναι «ο μοναδικός νόμιμος αποδέκτης απορριμμάτων στο νησί και πως δεν υπάρχει άλλη λύση».

Ο ίδιος, ωστόσο, εμφανίζεται προβληματισμένος για τη μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων στη Λευκίμμη, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση των κατοίκων της νότιας Κέρκυρας.

Σημειώνεται πως τον Απρίλιο του 2017 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου λειτουργούσε ουσιαστικά σαν κοινή χωματερή. Έτσι το Τεμπλόνι έκλεισε, χωρίς να έχουν δρομολογηθεί άλλα σοβαρότερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως στην περιοχή της Λευκίμμης έχει εδώ και σχεδόν μία δεκαετία κατασκευαστεί ΧΥΤΥ (επιφανείας 19,8 στρ. σε οικόπεδο 36,8 στρ.) με χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής. Ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ εξαιτίας των ισχυρών αντιδράσεων των κατοίκων, που φοβούνταν την επανάληψη της κακής διαχείρισης στο Τεμπλόνι. Μάλιστα, προ διμήνου σημειώθηκε εμπρησμός στις μηχανολογικές εγκαταστάσεις του ΧΥΤΥ, προκαλώντας (σύμφωνα με τον δήμο) ζημιά 400.000 ευρώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.