Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, φτάσαμε στο τέλος των μνημονίων, διακήρυξε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, στη «φιέστα» του Ζαππείου για το Eurogroup, όμως, η χώρα θα παραμείνει υπό σφικτή εποπτεία για τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις, μετά το, τυπικό, τέλος του τρίτου προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός, στην επικοινωνιακή φιέστα έβαλε και έβγαλε τη γραβάτα που φόρεσε για την περίσταση, μπροστά στην κάμερα, τόνισε ότι το χρέος καθίσταται πλέον βιώσιμο και μοίρασε υποσχέσεις για στοχευμένες ελαφρύνσεις, μείωση φόρων το 2019, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και αύξηση του κατώτατου μισθού, μεταξύ άλλων.

Όμως, παρά τις υποσχέσεις Τσίπρα, οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για τη μετά τα μνημόνια εποχή περιλαμβάνουν σκληρά πλεονάσματα, περικοπές στις συντάξεις και μείωση στο αφορολόγητο- τα οποία έχουν δρομολογηθεί αμετάκλητα- αλλά και συγκεκριμένες δημοσιονομικές πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας σε δεκάδες τομείς, μακροπρόθεσμα.

Και ενώ στο Ζάππειο φορούσαν «γραβάτες για το χρέος», όχι μόνον δεν παραβρέθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να ενημερώσει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της συγκυβέρνησης, αλλά την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες η Κομισιόν αναρτούσε σε δημόσια θέα τα κείμενα της Τεχνικής Συμφωνίας τα οποία ενέκρινε το Eurogroup με όλα τα μέτρα λιτότητας που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Αθήνα, μετά την «καθαρή έξοδο» τον Αύγουστο.

Μετά και την επιμήκυνση χρέους πάντως, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, η Ελλάδα θα εξοφλήσει τα δάνεια του 2ου Μνημονίου το 2066, αντί το 2056 που ήταν προγραμματισμένο. Και αυτό γιατί το «πακέτο» ελάφρυνσης περιλαμβάνει και 10 χρόνια περίοδο χάριτος, οπότε οι πληρωμές που θα ξεκίναγαν το 2023 και θα έληγαν το 2056 (32,5 χρόνια) θα ξεκινήσουν το 2033 και θα λήξουν το 2066.

Από το 2023 έως το 2033 η Ελλάδα δεν θα πληρώνει ούτε δόσεις ούτε τόκους για τα δάνεια του ESM. Αυτό, μαζί με το «μαξιλαράκι ασφαλείας» δημιουργεί θεωρητικά έναν «καθαρό διάδρομο» προκειμένου να νοιώσουν πιο ασφαλείς οι ξένοι επενδυτές που θα αποτολμήσουν να αγοράσουν ξανά Ελληνικά ομόλογα, ότι η Ελλάδα θα μπορεί στο διάστημα αυτό να τους αποπληρώσει και δεν θα χάσουν τα λεφτά τους.

Προσφέρονται επίσης κατάργηση της ποινής (αύξηση επιτοκίου) που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα το 2015 αλλά και επιστροφές κερδών από Ελληνικά ομόλογα που διακρατούν Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Τα κέρδη αυτά (εκτιμώνται σε περίπου 4-5 δις ευρώ) αλλά θα δίνονται υπό όρους και ανά εξάμηνο, σταδιακά ως το τέλος του 2022, ενώ όλο το «πακέτο» θα συνοδεύεται από εκθέσεις αξιολόγησης των θεσμών.

Το πακέτο ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους που τελικά ανακοινώθηκε, ήταν κατώτερο και εκείνου που είχε προαναγγείλει πέρυσι το Eurogroup –αν και καλύτερο από αυτό που ως την τελευταία στιγμή προωθούσε το Βερολίνο για παράταση πληρωμών για 3 μόλις χρόνια.

Και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πως «αντί για το Γαλλικό μοντέλο» ελάφρυνσης του χρέους, μπήκε η δέσμευση των Ευρωπαίων να συμβάλουν (αν χρειαστεί και σε αντίξοες συνθήκες αλλά μόνον μετά το 2032) με νέες παρεμβάσεις. Και παραδέχθηκε πως «θα ήμασταν πολύ πιο χαρούμενοι αν είχαμε μικρότερα πλεονάσματα» από τα 3,5% του ΑΕΠ και άνω, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Λουξεμβούργο.

Στην μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, ουσιαστικά όλα έγιναν χάριν των αγορών και στο όνομα της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης. Και αυτό που μένει από τη γραβάτα του κ.Τσίπρα είναι οι δεσμεύσεις για συνέχιση της λιτότητας για πολλές δεκαετίες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.