© 2018 Richard Branson.   Διατίθεται από το New York Times News Service & Syndicate

Η αναγνώριση της αποτυχίας και η ανάκτηση δυνάμεων είναι απαραίτητες δεξιότητες για κάθε επιχειρηματία. Όταν κλήθηκα να απαντήσω στις ερωτήσεις αναγνωστών του περιοδικού “Entrepreneur“, ανέτρεξα στον τρόπο που χειρίστηκα τα στραβοπατήματα της δικής μου καριέρας.

Ερώτηση: Όταν μια επιχείρηση δεν πηγαίνει καλά, πώς καταλαβαίνετε ότι ήρθε η ώρα να παραιτηθείτε της προσπάθειας και να στραφείτε σε κάτι άλλο; Συχνά αναφέρεστε στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην αρχή της καριέρας σας και ενώ η Virgin επιχειρούσε να δοκιμάσει κάθε είδος μιντιακής επιχείρησης. Με ποιο κριτήριο αποφασίζατε εάν θέλετε να διατηρήσετε πορεία ή να αλλάξετε ρότα;
– Victor Tan

Απάντηση: Η επικείμενη αποτυχία μιας επιχείρησης είναι κάτι που θα αντιληφθείτε με το ένστικτο, αλλά η ανθρώπινη φύση μπορεί να σας εμποδίσει να την αναγνωρίσετε. Οι περισσότερες startups ξεμένουν από ρευστότητα στα πρώτα στάδια της δραστηριότητάς τους και στη συνέχεια διολισθαίνουν από τη μια κρίση στην άλλη στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Σε τέτοιες καταστάσεις, οι επιχειρηματίες πρέπει να επιδεικνύουν ισχυρή θέληση, σιγουριά, χωρίς αυτή να γίνεται έπαρση, και αποφασιστικότητα για να κάνουν μια ιδέα να δουλέψει, συχνά κόντρα στις πιθανότητες. 

Έχω χάσει τον λογαριασμό με τις φορές που ένας ανταγωνιστής, ένας δημοσιογράφος, ένας τραπεζίτης ή ακόμα και ο δικός μου οικονομικός διευθυντής, μου είπε ότι ο χρόνος μου τελειώνει – αλλά κάθε φορά συνέχιζα και δοκίμαζα μια άλλη οπτική, σκεπτόμενος ότι η κατάστασή μας δεν ήταν τόσο τραγική όσο φαινόταν.

Έχουμε πουλήσει σπίτια, ξενοδοχεία ή ακόμα κι άλλες επιχειρήσεις για να βρούμε κεφάλαια. Μερικές φορές αναζητούσαμε τον δρόμο μας έξω από το πρόβλημα, παραγγέλνοντας νέα αεροσκάφη, κλείνοντας συμφωνίες με νέες μπάντες ή ακόμα και αγοράζοντας νέα νυχτερινά κέντρα.

Ωστόσο, πρέπει να εξισορροπήσετε αυτό το πείσμα με μια αίσθηση ρεαλισμού. Θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να αποδεχτείτε ότι, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, μια ιδέα ή μια επιχείρηση δεν γίνεται να σωθεί. Όπως λένε, ο ατζαμής έχει πάντα την καλύτερη τύχη – είτε πρόκειται για την επένδυση που εγκαταλείπεται είτε για τη μητρική εταιρεία. Αλλά εγώ πιστεύω ότι, αν συνεχώς παλεύεις να τα βγάλεις πέρα με τους λογαριασμούς και τα έξοδα, αν δεν μπορείς να προσελκύσεις πελάτες, αν δεν μπορείς να βάλεις το προϊόν σου στο επίκεντρο, καλύτερα να τα παρατήσεις.

Ανάμεσα στις καλύτερες αποφάσεις που έχει πάρει η ομάδα μας στη Virgin ήταν να εξέλθουμε νωρίς από κάποιες αγορές, όταν βλέπαμε πως το προϊόν, η υπηρεσία ή το brand μας δεν έκανε αρκετή εντύπωση στους πελάτες ή δεν θα έφερνε επανάσταση και μεγάλες πωλήσεις.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα ήταν η φορητή συσκευή αναπαραγωγής ψηφιακής μουσικής Virgin Pulse. Ιδρύσαμε την εταιρεία το 2004 και την κλείσαμε έναν χρόνο αργότερα, αφού δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τα μεγάλα ονόματα. Η δημοτικότητα των iPods και του iTunes της Apple σήμαινε πως η συσκευή της Virgin έμοιαζε ξαφνικά παρωχημένη πριν καν τη λανσάρουμε.

Μερικές φορές κρατήσαμε μια επιχείρηση παραπάνω από ό,τι έπρεπε. Μια άλλη εταιρεία μας που επηρεάστηκε από την άνοδο του downloading MP3 ήταν η Virgin Megastores. Με τις νέες τεχνολογίες να καταπνίγουν τις πωλήσεις-ρεκόρ και τους λιανοπωλητές να αναδιπλώνονται σε όλο τον κόσμο, η επιχείρηση άρχισε να χάνει πολλά χρήματα. Δεν κάναμε μια γρήγορη έξοδο, εν μέρει επειδή αντιστάθηκα στο κλείσιμο της επιχείρησης. Ανησυχούσα μήπως χάσω τα εμβληματικά καταστήματα της Times Square και της Oxford Street, καθώς ήταν πολύ σημαντικά για την αναγνώριση του εμπορικού μας σήματος και τη σχέση μας με το παρελθόν. Αλλά η κλίμακα της ζημιάς σήμαινε ότι έπρεπε να πουλήσουμε την επιχείρηση στη διοίκησή της και να στρέψουμε την προσοχή μας στις αγορές όπου μπορούσαμε να φέρουμε εμείς την αλλαγή και όχι οι άλλοι να αλλάξουν εμάς.

Ερώτηση: Πώς ανασυντάσσεστε όταν η απογοήτευση είναι συντριπτική; Έχετε τριήμερο πένθος και στη συνέχεια προχωράτε στον σχεδιασμό ενός νέου εγχειρήματος; Ποια είναι η στρατηγική σας;
– Doug Warren

Απάντηση: Η μητέρα μου με συμβούλευε από πολύ νεαρή ηλικία να μην ξοδεύω πολύ χρόνο να λυπάμαι για το παρελθόν. Προσπαθώ να πειθαρχώ σε αυτό στην επαγγελματική μου πορεία. Με τα χρόνια, η ομάδα μου και εγώ δεν αφήσαμε τα λάθη, τις αποτυχίες ή τα στραβοπατήματα να μας σταματήσουν. Αντ’ αυτού, ακόμα και όταν μια επιχείρηση έχει αποτύχει, προσπαθούμε να αναζητήσουμε ευκαιρίες, για να δούμε αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε ένα άλλο κενό στην αγορά.

Σκεφτείτε την πολυπροβεβλημένη προσπάθειά μας να αγοράσουμε τη δοκιμαζόμενη βρετανική τράπεζα Northern Rock το 2009. Έπειτα από μήνες σκληρής δουλειάς, η Virgin Money συγκρότησε μια ισχυρή κοινοπραξία προκειμένου να εξαγοράσει την τράπεζα και να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Gordon Brown σκέφτηκε διαφορετικά και εθνικοποίησε την τράπεζα.

Έμεινα άναυδος. Πέρασα μια νύχτα πνίγοντας τη θλίψη μου με μερικούς φίλους στο νησί Necker. Αλλά μέσα σε λίγες μέρες η ομάδα ανασυντάχθηκε και καταστρώσαμε σχέδιο για το πώς θα δημιουργούσαμε τη δική μας τράπεζα και θα εξαγοράζαμε στη συνέχεια τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Βρετανία.

Ερώτηση: Ποια ήταν η αγαπημένη σας αποτυχία; Ποια σας έδωσε τα περισσότερα μαθήματα;
– Meghan Blair-Valero 

Aπάντηση: Η Virgin Cola είναι η αγαπημένη μου. Χρειάστηκε να οδηγήσω ένα τανκ στην πλατεία Times Square και να φτιάξω ένα μπουκάλι βασισμένο στις καμπύλες της Pamela Anderson.

Αυτό το εγχείρημα με δίδαξε να μην υποτιμώ τη δύναμη των κορυφαίων παραγωγών αναψυκτικών στον κόσμο. Δεν θα ξανακάνω ποτέ το λάθος να θεωρήσω πως οι μεγάλες, κυρίαρχες εταιρείες κοιμούνται όρθιες!

O Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richardbranson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

  Πηγή:  capital.gr_

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.