Τα κενά σιωπής ανάμεσα στα διαστήματα υπερδιέγερσης των νευρώνων αξιοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να κωδικοποιήσει τις πληροφορίες που λαμβάνει, λένε ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της πολιτείας της Georgia στις ΗΠΑ.

Οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν σταματούν ποτέ να δουλεύουν, με τους νευρώνες να εκπέμπουν συνεχώς ηλεκτρικές ώσεις σε διάφορες διακυμάνσεις, κάπως σαν την θάλασσα που συνεχώς κινείται αλλά είναι άλλοτε στάσιμη και άλλοτε σε τρικυμία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια διαστήματα που οι νευρώνες κάνουν «άτυπο διάλειμμα»: Είναι τα διαστήματα σιωπής, στα οποία κάτι «μαγικό συμβαίνει». Οι νευρώνες που κάνουν διάλειμμα, ταυτόχρονα αποτελούν μέλη ομάδας που δημιουργεί αντιλήψεις, ενέργειες και σκέψεις σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα, σε πειράματα στους εγκεφάλους ποντικών, οι ερευνητές βρήκαν πως τέτοια κύτταρα υπάρχουν σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου. Αυτά είναι τα κύτταρα που μπαίνουν στη λεγόμενη «υπερβολική κατάσταση», κάτι αντίστοιχο με ένα φλύαρο άτομο που όμως πέφτει ανά διαστήματα σε φάση σιγής.

Σε αυτά τα διαστήματα, λοιπόν, λένε οι ερευνητές, οι νευρώνες αρχίζουν να συγκλίνουν για να κωδικοποιήσουν σκέψεις ή δράσεις.

Πηγή: Eurekalert.org 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.