Ένα υπερκόσμιο γεγονός σε απόσταση 150 εκατ. ετών φωτός από τη Γη προκάλεσε δέος στους επιστήμονες.

Η ιδέα και μόνο ότι στο κέντρο του Γαλαξία μας βρίσκεται μία ασύλληπτης έκτασης «μαύρη τρύπα», η οποία «καταπίνει» ολόκληρα αστρικά συστήματα, είναι τρομακτική. Υπό αυτό το πρίσμα, η έκπληξη και τα συναισθήματα που κατέβαλαν τους επιστήμονες που είδαν για πρώτη φορά να συμβαίνει το υπερκόσμιο αυτό φαινόμενο, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ερευνητική ομάδα παρακολουθούσε και κατέγραφε τη δημιουργία του πίδακα υλικών που σχηματιζόταν μπροστά στη «μαύρη τρύπα», όταν συνέβη κάτι το πρωτοφανές για τα δεδομένα της εξερεύνησης του Διαστήματος από τον άνθρωπο. Η τεράστια «μαύρη τρύπα» τράβηξε ένα ολόκληρο άστρο, καταρρίπτοντας με τον τρόπο που έγινε, κάθε κανόνα που ισχύει.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν το δραματικό γεγονός χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τηλεσκόπια, τα οποία είχαν επικεντρώσει σε ζευγάρι συγκρουόμενων γαλαξιών που ονομάζονται Arp 299, σχεδόν 150 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Στο κέντρο του ενός γαλαξία, ένα αστέρι διπλάσιο σε μέγεθος από τον Ήλιο, ήρθε πολύ κοντά σε μια μαύρη τρύπα, πάνω από 20 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας. Το άστρο τεμαχίστηκε και ακολούθησε μία μεγάλη έκρηξη.

Οι επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη διαδικασία και την έκρηξη που έγινε. «Ποτέ δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε άμεσα το σχηματισμό και την εξέλιξη», δήλωσε ο Miguel Perez-Torres, του Αστροφυσικού Ινστιτούτου της Ανδαλουσίας στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Οι περισσότεροι γαλαξίες έχουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, οι οποίες μπορούν να τραβήξουν την ύλη και να σχηματίσουν έναν τεράστιο δίσκο γύρω από τα εξωτερικά τους μέρη. Αλλά ως επί το πλείστον, αυτές οι μαύρες τρύπες μένουν ήσυχες και δεν «καταβροχθίζουν» τίποτα.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.