Πανηγυρίζει ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων – γιατί όχι άλλωστε-  καθώς κατάφερε να πετύχει αυτό που κανένας άλλος Σκοπιανός ομόλογός του δεν είχε καταφέρει, την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας. Καμία άλλη Ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε βάλει την υπογραφή της για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, το οποίο χρόνια προσπαθούσαν οι Σκοπιανοί, παραχαράσσοντας την ιστορία και καπηλευόμενοι τον Μέγα Αλέξανδρο και τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

Βόρεια Μακεδονία είναι το όνομα που ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου προς τους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Zoran Zaev. Ειδικότερα, ο κ.Zaev ανακοίνωσε ότι το όνομα της χώρας του θα είναι «Σέβερνα Μακεντόνια» (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), μετά και τη συμφωνία που επετεύχθη κατά τις επαφές του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ο κ.Zaev έκανε λόγο για «ιστορική λύση», που διαφυλάττει τη «Μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα», ενώ διευκρίνισε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.  Σύμφωνα με τον Zoran Zaev, η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο. Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και απηύθυνε κάλεσμα στην αντιπολίτευση να τη στηρίξει.

Πάντως ένα 24ωρο νωρίτερα ο Πρόεδρος των Σκοπίων Gjorge Ivanov άφηνε σαφείς αιχμές κατά του Zoran Zaev για τις δηλώσεις του περί κινδύνων που υπάρχουν αν δεν προχωρήσει η συμφωνία με την Ελλάδα, λέγοντας ότι «είναι μη σοβαρό και ανεύθυνο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να επιλύεται τηλεφωνικά και με προσωπική συμφωνία μεταξύ των Πρωθυπουργών των δύο χωρών», καθώς για μια τέτοια συμφωνία «απαιτείται ευρεία εθνική συναίνεση, ώστε να εξευρεθεί λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια του «Μακεδονικού» λαού».

Την ίδια στιγμή, η ακραία εθνικιστική οργάνωση «Μακεδονική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (MHRMI) που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά, έχει γεμίσει γιγαντοαφίσες τα Σκόπια με τις οποίες καταγγέλλει τον Zaev για προδοσία. Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ είναι πρώτη φορά που δημόσια προβάλλονται αφίσες κατά του Πρωθυπουργού. «Ο Zaev θέλει να αλλάξει το όνομα για να ικανοποιήσει την Ελλάδα. Προδοσία! Τέλος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα», είναι το σύνθημα σε γιγαντοαφίσες σε δρόμους των Σκοπίων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.