Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου για τις λεπτομέρειες σε σχέση με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα παρέπεμψε η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, μετά την συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την Angela Merkel. «Τότε θα γίνει σε όλους σαφές το τι εννοώ», είπε η κ.Lagarde.

Η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ τόνισε από το Βερολίνο ότι, «το ΔΝΤ μπορεί ασφαλώς να εμπλακεί με διάφορους τρόπους, με διάφορα εργαλεία. Θα κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, θα δούμε και όλες τις επιλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εμπλακούμε στην Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Θα υπάρξει μια, ας πούμε “αποκάλυψη”, η οποία θα γίνει πολύ πιο σαφής στις 21 Ιουνίου. Τότε θα υπάρξει μια συνάντηση του Eurogroup και τότε θα γίνει σε όλους σαφές το τι εννοώ».

Η κ.Lagarde συμμετείχε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση της Καγκελαρίου Merkel με τους επικεφαλής των μεγάλων διεθνών οικονομικών θεσμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας). Στο περιθώριο της συνάντησης, η κ.Lagarde συναντήθηκε και κατ’ ιδίαν με την κ.Merkel.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι μια «υβριδική» πρόταση που συσχετίζει την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους με το ταμειακό απόθεμα για τη μεταμνημονιακή περίοδο, προκρίνει η Γερμανία για την Ελλάδα.

Σε μια περίοδο που ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί θεσμοί υποστηρίζουν την επέκταση των δανείων του EFSF έως και 15 έτη, το Βερολίνο έρχεται να ανακόψει τις πιέσεις αυτές, αντιπροτείνοντας στην Ελλάδα να επιλέξει το πόσα χρήματα θα τραβήξει από τα αδιάθετα 25 δις ευρώ του προγράμματος του ESM, συνδέοντας το ποσό αυτό με τα χρόνια επιμήκυνσης των δανείων του EFSF. Σύμφωνα με ορισμένους η πρόταση της Γερμανίας συγκεντρώνει πολλά θετικά για την Ελλάδα, διότι καθιστά βιώσιμο το Ελληνικό χρέος μέσα από πολλούς συνδυασμούς χρηματοδότησης και επιμήκυνσης των ομολόγων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.