«Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο υπό τις παρούσες συνθήκες. Ωστόσο, αυτή την απόφαση θα πρέπει να τη λάβει η Ελληνική κυβέρνηση. Τα δύο εργαλεία (ταμειακό απόθεμα ασφαλείας και προληπτική πιστωτική γραμμή) δεν θα πρέπει να θεωρούνται αμοιβαίως αποκλειόμενα, αλλά συμπληρωματικά» λέει στην Ιαπωνική εφημερίδα NIKKEI ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος παλαιότερα είχε επικριθεί σφοδρότατα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι εμμένει στην προληπτική γραμμή στήριξης έναντι της «καθαρής εξόδου», σημειώνει ότι η πιστωτική γραμμή είναι άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο υπό τις παρούσες συνθήκες, τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει χρήση, ενώ καταλήγει ότι σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με την Ιταλία εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα συμπεριφερθεί πολύ προσεκτικά και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «μια τέτοια πιθανότητα είναι κατά την άποψή μου πολύ μικρή, καθώς η Ιταλία σαφέστατα θα μελετήσει το παράδειγμα της Ελλάδας από το πρώτο εξάμηνο του 2015 και θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα έφθασε τότε στο χείλος της καταστροφής».

Ως προς τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι φέτος θα είναι περίπου 2% και το επόμενο έτος θα αυξηθεί ελαφρώς υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.