Τα γεγονότα στη Ρώμη προκαλούν ένα αίσθημα deja vu στην Αθήνα και η νευρικότητα εντείνεται. σχολιάζει ο Guardian σε χθεσινό του δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι η αναταραχή στην Ιταλία δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη ώρα για την Ελλάδα.

«Ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές, η υπερχρεωμένη χώρα επεδίωκε την επιστροφή στην κανονικότητα αυτό το καλοκαίρι», γράφει η Βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι υπήρχαν υψηλές προσδοκίες για ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές, οι οποίες πλέον περιορίζονται.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία μας ανησυχεί βαθύτατα» σχολιάζει στην εφημερίδα αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδας. «Οι αγορές ομολόγων έχουν τρελαθεί στην Νότιο Ευρώπη. Με τέτοιες αποδόσεις είναι εντελώς απαγορευτικό για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, όταν λήξει το πρόγραμμα» προσθέτει.

Ως ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης, αναφέρει ο Guardian, η Αθήνα ήταν πάντα ευάλωτη σε εξωτερικές απειλές.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Guardian ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ανάγει την «καθαρή έξοδο» σε κεντρικό θέμα της πολιτικής ατζέντας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την όποια ιδέα για προληπτική γραμμή στήριξης- την οποία στηρίζει ανοιχτά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, η Ιταλική αναταραχή περιορίζει τις ελπίδες της καθαρής εξόδου. «Το αφήγημα της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο τελειώνει για τώρα» σχολιάζει αξιωματούχος, του οποίου η ταυτότητα δεν προσδιορίζεται, υπογραμμίζοντας: «Οι εξελίξεις στην Ιταλία αλλάζουν τα πάντα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.