Αυξήσεις μισθών, νέα αναπτυξιακή τράπεζα και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι ορισμένα μόνο από τα σημεία του μεταμνημονιακού σχεδίου της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται σχετικό έγγραφο παρουσίασης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πήραν μια γεύση από τα μεταμνημονιακά σχέδια της Ελληνική κυβέρνησης κατά την συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε το σχέδιο της στρατηγικής του για «ολιστική ανάπτυξη» για το μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στην αγορά εργασίας, τη «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού» και τη δημιουργία «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», σύμφωνα με αντίγραφο της παρουσίασης που έλαβε η Bloomberg.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της Ελλάδας. Δεδομένου ότι η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20%, οι μισθολογικές αυξήσεις και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας μπορεί να μην συνάδουν με την καθιερωμένη «οικονομική λογική», ενώ οι πιστωτές έχουν εναντιωθεί στην ιδέα δημιουργίας μιας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας.

Στο αναπτυξιακό της σχέδιο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεσμεύεται να εφαρμόσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Κτηματολογίου και της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών. Tα εναπομείναντα σημεία της παρουσίασης είναι αναφορές και δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν «την περαιτέρω μείωση του διοικητικού κόστους» και «την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη».

Η βραχεία ανάπτυξη που εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2014 παρεμποδίστηκε όταν ο Τσίπρας εξελέγη και η σύγκρουσή του με τους πιστωτές της χώρας έφερε τις τράπεζες της χώρας στο χείλος της κατάρρευσης, σχολιάζει το Bloomberg.Επίσης, η χώρα έχει διολισθήσει χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ο πληθυσμός της συρρικνώνεται και γερνάει, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ οι Ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.