Η επίλυση του ζητήματος για την ονομασία των Σκοπίων προϋποθέτει συνταγματικές αλλαγές στην γειτονική χώρα, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σόφια όπου συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας. Αυτό αφορά και στις σχέσεις μας με το βόρειο γείτονά μας. Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borisov θέτοντας επί τάπητος την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και θέματα διμερή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επίσης και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στις φυλακές της Αδριανούπολης, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν σύνορα με την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.