Η επίλυση του ζητήματος για την ονομασία των Σκοπίων προϋποθέτει συνταγματικές αλλαγές στην γειτονική χώρα, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σόφια όπου συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας. Αυτό αφορά και στις σχέσεις μας με το βόρειο γείτονά μας. Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borisov θέτοντας επί τάπητος την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και θέματα διμερή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επίσης και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στις φυλακές της Αδριανούπολης, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν σύνορα με την Τουρκία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.