Μπορεί η δεύτερη ημέρα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2018 στη Γερμανική Βουλή να ήταν αφιερωμένη στον προϋπολογισμό της καγκελαρίας, ωστόσο επειδή η Angela Merkel αγωνιά για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Μακεδονία που είναι δύσκολο να λυθεί το ζήτημα με το όνομά της, ανέπτυξε τις θέσεις της για την κατάσταση.

Αφορμή για την αναφορά ήταν η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων την Πέμπτη στη Σόφια. Σύμφωνα με την Καγκελάριο Merkel οι συνθήκες που επικρατούν στα Δυτικά Βαλκάνια είναι «καθοριστικής σημασίας για το ζήτημα της ειρήνης ή του πολέμου σε μια περιοχή με την οποία η ΕΕ γειτνιάζει άμεσα». Αναφερόμενη στην ομιλία της σε «εύφλεκτα ζητήματα» που προκαλούν ένταση, η Angela Merkel πρόβαλε τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, τις διαφορές εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αλλά και «το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας και το πόσο δύσκολο είναι να επιλυθεί».

Παραπέμποντας στα συνοριακά προβλήματα που επικρατούν ανάμεσα στα δύο κράτη-μέλη της ΕΕ, την Κροατία και τη Σλοβενία, η Καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται μελλοντικά να ενταχθεί στην ΕΕ κανένα κράτος με ανοιχτά συνοριακά ζητήματα. Στη συνέχεια επιβεβαίωσε μεν την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων παράλληλα όμως τόνισε ότι το ζητούμενο είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η ένταξη τους στην ΕΕ. Η Angela Merkel δεν έκανε καμία αναφορά για τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν να ξεκινήσουν άμεσα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Σήμερα το πρωί πάντως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Zoran Zaev, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δ. Βαλκανίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.