Τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες αλλά και στην Γερμανία φαίνεται να στέλνει το ΔΝΤ, δια στόματος Poul Thomsen, ζητώντας συμφωνία για το χρέος έως την επόμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, εξέφρασε την πρόθεση του Ταμείου να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα με την Ελλάδα αλλά έθεσε μία προϋπόθεση με τη μορφή τελεσιγράφου: ότι πρώτα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος λέγοντας μάλιστα ότι οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν μέσα στην άλλη εβδομάδα.

«Πραγματικά χρειαζόμαστε μια συμφωνία στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας» είπε ο Poul Thomsen μιλώντας στο CNBC.

«Ο χρόνος τελειώνει, αλλά αν υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου, θα υπάρξει αρκετός χρόνος ώστε εμείς να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα προκειμένου να συμπέσει με το υφιστάμενο πρόγραμμα του ESM» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των θεσμών, σημείωσε πως «τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορετικοί υπολογισμοί για την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Αναγνωρίζοντας ότι αυτή είναι μια περιοχή στην οποία υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, ακόμη συζητάμε για έναν μηχανισμό που θα παρέχει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους σε περίπτωση που η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναμένουν» πρόσθεσε.

Η τοποθέτησή του έγινε μία μέρα μετά τη συνεδρίαση του Washington Group στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αποκαλύφθηκε το χάσμα που παραμένει ανάμεσα στο ΔΝΤ και στη Γερμανία η οποία επιμένει σε μία τμηματική λύση για το Ελληνικό χρέος με τις αποφάσεις να λαμβάνονται στο μέλλον με επικύρωση και από τη Γερμανική Βουλή. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε ότι το ΔΝΤ θα λάβει τις αποφάσεις του έως τις 24 Μαΐου ή το αργότερο έως το τέλος του μήνα, έκανε λόγο για μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας και άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό και ένα σενάριο αρνητικής απόφασης του Ταμείου αναφορικά με τη συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.