Μια επίσκεψη με ιδιαίτερα σημασία και για ιδιαίτερο λόγο, πραγματοποίησε χθες στην Ίμβρο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη στα Θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χάρη στις προσπάθειες του οποίου οι Έλληνες της Ίμβρου, όπως είπε, επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια στο νησί τους. Είναι ενδεικτικό ότι από 168 εναπομείναντες Έλληνες το 2000, σήμερα στο νησί κατοικούν μόνιμα περισσότεροι από 550 Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους 39 μαθητές και 13 βρέφη, που γεννήθηκαν στο νησί.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς της Ίμβρου, τους οποίους ευχαρίστησε για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν. Αμέσως μετά, ξεναγήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, στους πλακόστρωτους δρόμους του χωριού, αλλά και στο σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Πατριάρχης, όπως και σε ένα μικρό μουσείο που έχουν αφιερώσει οι κάτοικοι στη ζωή και το έργο του.

Στη συνέχεια, σε δήλωσή του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε: «Είχα την πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση να συμμετέχω στα Θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εδώ στην Ίμβρο, χοροστατούντος του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

»Και είχα μάλιστα τη μεγάλη χαρά, επισκεπτόμενος τα σχολεία της Ίμβρου, να διαπιστώσω ότι η Ελληνική κοινότητα στην Ίμβρο αυξάνεται και ότι η Ίμβρος παραμένει ένα παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο λαών μας. Μία ειρηνική συνύπαρξη, η οποία θα πρέπει να είναι ο οδηγός στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις για το μέλλον. Έχουμε μόνο να κερδίσουμε από αυτή την ειρηνική συνύπαρξη, η οποία προϋποθέτει βέβαια το σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

«Εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία σύντομα να επιστρέψω σε αυτό τον πολύ ιδιαίτερο τόπο» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.