Κάθε άλλο παρά καλά πάνε τα πράγματα για την Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ Regional Economic Outlook που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το Ταμείο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι το κράτος με τη μεγαλύτερη επιδείνωση των προσδοκιών για την αύξηση του ΑΕΠ το 2018 και το 2019 και μάλιστα είναι ένα από τα δύο κράτη της Ευρώπης που πάνε και θα πάνε χειρότερα στο πεδίο της ανάπτυξης από την αρχικά προβλεπόταν.

Για το Ελληνικό ΑΕΠ το Νομισματικό Ταμείο σημειώνει ότι μόνο η Ελλάδα και η Λιθουανία κατέγραψαν χειρότερη πορεία σε επίπεδο μεταβολής του ΑΕΠ σε σύγκριση με τις προβλέψεις τη φετινή χρονιά κάτι το οποίο συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις προβλέψεις και για τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας αντί για ανάπτυξη 2,6% το 2018 προβλέπεται ότι θα καταγράψει τελικά ανάπτυξη 2% σύμφωνα με την ανανεωμένη εκτίμηση του ΔΝΤ απόκλιση που τοποθετείται στο 0,6% του ΑΕΠ. Προς το παρόν, για το 2019 η απόκλιση είναι μικρότερη, μόλις 0,1% του ΑΕΠ, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι για τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης αλλά και την ΕΕ στο σύνολο της το Ταμείο έχει βελτιώσει τις προβλέψεις του.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι βλέπει αρνητική πορεία και για την εγχώρια ζήτηση. Πέραν αυτών η έκθεση του ταμείου χτυπάει καμπανάκι και για δύο άλλες θεμελιώδεις μεταβλητές της οικονομίας. Πρώτον, την εκροή κεφαλαίων την οποία συνδέει με την αποεπένδυση αλλά και το σημαντικό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο. Δεύτερον, για τα κόκκινα δάνεια που υποστηρίζει ότι προκαλούν πιστωτική ασφυξία. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι σχεδόν το 50% του συνόλου των δανείων της χώρας ποσοστό που είναι το υψηλότερο ανάμεσα στα ανεπτυγμένα οικονομικά κράτη της Ευρώπης.

Χειρότερα από την Ελλάδα στο πεδίο αυτό τα πάει μόνο η Ουκρανία όπου τα κόκκινα δάνεια αντιπροσωπεύουν το 55% του συνόλου σε αντίθεση όμως με την Ελλάδα το Ταμείο εκτιμά ότι στην Ουκρανία το πρόβλημα πέρασε την οξύτερη του φάση και έχει αρχίσει να υποχωρεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.