Οι νεαροί Ευρωπαίοι στηρίζουν την ΕΕ, αλλά αμφισβητούν τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος TUI που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο και μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Το Ίδρυμα TUI ανέθεσε στο Ινστιτούτο Έρευνας Γνώμης YouGov τη διεξαγωγή δημοσκόπησης σε νέους 16-26 ετών σε Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία.

Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ αυξάνεται, αλλά μόνο ένας στους τρεις εμπιστεύεται θεσμούς όπως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως προκύπτει από την έρευνα. Σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην ΕΕ, το 71% των νέων τάσσεται κατά της εξόδου, ενώ στη Γερμανία, το ποσοστό όσων στηρίζουν την ΕΕ αυξήθηκε από 69% σε 80%.

Οι εθνικές κυβερνήσεις παρουσιάζουν ακόμα χειρότερα ποσοστά. Μόνο ένας στους έξι νέους θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα του λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αντιθέτως, το 28% πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας του λειτουργεί τόσο άσχημα, ώστε χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές. Αλλά, όπως σημειώνεται, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Στη Γερμανία, μόνο το 8% των νέων θέλουν ριζοσπαστικές αλλαγές, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 52%.

Οι επιστήμονες, με αφορμή αυτά τα στοιχεία της έρευνας, κάνουν λόγο για «προειδοποιητικό μήνυμα», για τη μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στις πολιτικές ελίτ και της εγκατάλειψης των δημοκρατικών αρχών. Ένας στους τέσσερις νέους θεωρεί την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών δικαιολογημένη με σκοπό να πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές. Παρόμοια είναι η στήριξη για τον περιορισμό των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης. Το 43% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται από ειδικούς, παρά από εκλεγμένους πολιτικούς.

Ταυτόχρονα, ο ενθουσιασμός για τη δημοκρατία είναι περιορισμένος. Μόνο το 58% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πρόταση ότι η δημοκρατία είναι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης. Σε Γαλλία και Πολωνία το ποσοστό είναι χαμηλότερο του 50%. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο, η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία έχει αυξηθεί και στις επτά χώρες διεξαγωγής της έρευνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.