«Η Φωνή του Κουμουνδούρου» δημοσιεύει αυτούσια την σημερινή (26.4.2018) ομιλία του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στην Βουλή, διότι πιστεύει ότι πρόκειται για ένα συγκλονιστικό κείμενο, τόσο γι’ αυτά που γράφει, όσο και για όσα εννοεί ανάμεσα στις γραμμές της γραφής.

Τα όσα γράφει θα τα διαβάσουν οι αναγνώστες μας και θα κάνουν την δική τους αξιολόγηση. Όλοι θα συνομολογήσουν ότι πρόκειται για ένα μνημειώδες κείμενο. Εκφράζει μια πηγαία και γνήσια αγάπη για την Ελλάδα, τους θεσμούς και τον πολιτισμό που κληροδότησε στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα και την ελπίδα του Γιουνκέρ για το τι μπορεί να προσφέρει στην Ευρώπη του σήμερα. Θέλω να πιστεύω ότι γέμισε με υπερηφάνεια τους Έλληνες που το διάβασαν, χωρίς τη μιζέρια της προκατάληψης και της κούφιας ιδεοληψίας.

Προσωπικά όμως με γέμισε και με θλίψη, διότι ήταν αδύνατο να θάψω την αλήθεια κάτω από το χαλί της σύγχρονης ελληνικής συμπλεγματικότητας, που μάχεται με νύχια και με δόντια όλα τα βάθρα των αξιών που κατακτήσαμε ανά τους αιώνες.

Η πραγματικότητα δυστυχώς συνοψίζεται στους σύγχρονους δολοφόνους της άμιλλας, της αριστείας και της αξιοκρατίας – των κατ’ εξοχήν Ελληνικών αρετών – . Στην ένοχη διαπλοκή δήθεν επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών, συνδικαλιστών, δημόσιων λειτουργών με ένα παμφάγο, ληστρικό και ληστευόμενο κράτος, που στραγγαλίζει την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και διώχνει όλους τους ικανούς και ασυμβίβαστους στο εξωτερικό για να μεσουρανήσουν, μακριά από τις δαγκάνες του πελατειακού κατεστημένου και τη φωτιά της ψευτιάς και της απάτης που ξερνά.

Η ομιλία του Γιουνκέρ με έκανε να βγάλω ένα βαθύ αναστεναγμό: Ως πότε παλικάρια, θα ανεχόμαστε αυτή την εκπόρνευση της Χώρας μας; Ως πότε θα ανεχόμαστε τον υποβιβασμό της, μέχρι πνιγμού στο τέλμα της αναξιοκρατίας; Τον εθνικό διχασμό μέχρι αυτοκτονίας; Επιτέλους ας παρατήσουμε το πελατειακό κράτος, ας ξαναγυρίσουμε στις εθνικές αρετές της άμιλλας, της αριστείας της κοινωνικής αλληλεγγύης, ας ανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και τότε θα βρεθούμε και πάλι στο κέντρο του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, παράγων σταθερότητας και προόδου στην περιοχή μας, κέντρο διεθνούς παιδείας, φάρος του διαχρονικού πολιτισμού μας.

Από τον Μάξιμο                                                                                 26 Απριλίου 2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.