Οι άνθρωποι που τρέφονται υγιεινά, διατηρούν την όρασή τους καθώς μεγαλώνουν, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) καταστρέφει την ωχρά κηλίδα (μια μικρή περιοχή κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, που βρίσκεται στο πίσω στρώμα του ματιού), οδηγώντας σε μείωση της κεντρικής όρασης.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασηςστους ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Εκτός από την ηλικία, μείζονες παράγοντες κινδύνου αποτελούν επίσης το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Η πάθηση δεν θεραπεύεται, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρούνται οι βασικοί κανόνες πρόληψης.

 

Omega3

«Οι ασθενείς που ακολουθούν δίαιτα με πολλά λιπαρά και τροφές που αυξάνουν τη χοληστερόλη αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σε αντίθεση με ανθρώπους που τρώνε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά», δήλωσε ο Δρ Malav Joshi, οφθαλμίατρος στο Krieger Eye Institute στη Βαλτιμόρη.

Μια διατροφή που ωφελεί την καρδιά, είναι δηλαδή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ωμέγα τρία λιπαρά οξέα, είναι η κατάλληλη διατροφή και για την όραση. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, επισημαίνει η οφθαλμίατρος Dr. Nancy Kunjukunju.

«Η καλή καρδιαγγειακή υγεία οδηγεί σε καλή υγεία των ματιών. Εάν φροντίζετε τον εαυτό σας, από την άποψη της χοληστερόλης και των άλλων θεμάτων, προστατεύετε το σώμα σας γενικά, αλλά και τα μάτια σας» προσθέτει.

Πηγή: healthday.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.