Τo Γαλλογερμανικό ταξίδι του μέλιτος, αν ποτέ υπήρξε πραγματικά, έφτασε στο τέλος του. Στην έναρξη της χρονιάς, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Martin Schulz συμφώνησαν ότι η Γερμανία θα έμπαινε σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron, για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, γράφουν οι Financial Times.

Όπως αποδείχθηκε, η ατζέντα για την Ευρωζώνη ήταν ένα προσωπικό σχέδιο του κ.Schulz, όχι του SPD. Όταν απομακρύνθηκε από την ηγεσία του τον Φεβρουάριο, το κόμμα έχασε το ενδιαφέρον του. Ο μεγάλος συνασπισμός ήταν ξανά στην εξουσία, αλλά τώρα χωρίς το μοναδικό ενδιαφέρον σχέδιο που θα δικαιολογούσε την ύπαρξή του. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών του SPD και ο νέος ισχυρός άνδρας του κόμματος Olaf Scholz, δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης με την όλη ιδέα για ένα σχήμα πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και είναι τόσο σκεπτικός όσο και ο προκάτοχός του Wolfgang Schaeuble.

Η αντίθεση στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης μέσα από το κόμμα της κ.Merkel το CDU και το αδελφικό κόμμα της Βαυαρίας, το CSU, είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Δεν θέλουν ευρύτερο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την ομπρέλα διάσωσης, ούτε ενιαίο προϋπολογισμό Ευρωζώνης. Και όπως ο κ.Scholz, δεν θέλουν Ευρωπαϊκό σχέδιο εγγύησης καταθέσεων μέχρι οι Ιταλικές τράπεζες να έχουν καταφέρει να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια από τον ισολογισμό τους.

Δεν θέλουν ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, επίσης. Η μόνη μεταρρυθμιστική ιδέα για την οποία υπάρχει κάποια χλιαρή υποστήριξη είναι αυτή της δημοσιονομικής υποστήριξης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Το μήνυμα είναι σαφές: Η Γερμανία λέει «όχι» στον κ.Macron για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, τουλάχιστον επί της ουσίας. Μπορεί να υπάρχει κάποια περιορισμένη συμφωνία, ίσως ένας πολύ μικρός προϋπολογισμός Ευρωζώνης, χωρίς μακροοικονομική σημασία. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η κ,Merkel επίσης απέκλεισε προληπτικά τη Γερμανική εμπλοκή στη στρατιωτική δράση κατά του Συριακού καθεστώτος.

Η ενθουσιώδης υποστήριξη του κ.Macron στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έρχεται σε αντίθεση με την αμετάβλητη πολιτική πραγματικότητα στην οποία η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι πια φυσικοί σύμμαχοι. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, τα κόμματα υπέρ της Ευρώπης, στη Γερμανία, υποχωρούν, παρατηρεί το δημοσίευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.