Σοβαρά ερωτηματικά για το περιεχόμενο των συνομιλιών Αθήνας-Σκοπίων, προκαλούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Zoran Zaev, ο οποίος είπε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην λύση και η Ελληνική πλευρά «δείχνει κατανόηση στο θέμα της ταυτότητας μας»!

Εκτός από τον κ.Zaev και ο ΥΠΕΞ Dimitrov αποκάλυψε ότι η βασική διαφορά που έχει απομείνει είναι το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας, καθώς η Σκοπιανή πλευρά επιμένει να απορρίπτει την erga omnes χρήση που αποτελεί όμως την απόλυτη κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούσε σε μια μορφή «διπλής ονομασίας», ή οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε ως βάση συζήτησης από την Ελληνική πλευρά.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικοί σταθμό TV24 Vesti ο κ.Zaev ήταν αρκετά αποκαλυπτικός δηλώνοντάς ότι στο τραπέζι είναι μόνο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και οι διαφορές που παραμένουν αφορούν στην αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία συνδέεται με το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας. Συγχρόνως όμως αποκάλυψε ότι η Ελληνική πλευρά έχει δείξει κατανόηση στα θέματα της «ταυτότητας μας», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα έχει δείξει «κατανόηση» στο θέμα της «Μακεδονικής γλώσσας», αλλά δεν είναι γνωστό σε ποιές από τις άλλες πτυχές καταγραφής και ανάδειξης της «Μακεδονικής ταυτότητας» η Ελληνική πλευρά μπορεί να κάνει συμβιβασμούς, ώστε να μην οδηγηθούμε τελικά στην νομιμοποίηση του πυρήνα του προβλήματος, καθώς η διαφορά για το όνομα της χώρας ξεκίνησε για να αντιμετωπισθεί ο «Μακεδονισμός» και η τεχνητή «Μακεδονική ταυτότητα» την οποία εξέφραζε το «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Είμαι ο πρώτος Μακεδόνας Πρωθυπουργός που είπα ότι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι αποδεκτό από εμάς και πιστεύω ότι αυτή η δήλωση συνέβαλε στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η Ελληνική πλευρά δείχνει κατανόηση στην ταυτότητα μας και πιστεύω ότι θα πετύχουμε» είπε ο κ.Zaev. Επανέλαβε δε και πάλι ότι εάν έχει μια συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα αυτό θα σημάνει ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τους πολίτες των δυο χωρών. Αποκάλυψε επίσης ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Σύνοδο της Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στην Σόφια, χωρίς να διευκρινίζει αν είναι αυτή η συνάντηση την οποία θεωρεί καθοριστική για την επίτευξη συμφωνίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση, είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που είναι κρίσιμος για το μέλλον των πολιτών και θα παραμείνει προσηλωμένη στον στρατηγικό στόχο ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., που έχει την υποστήριξη και της αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στην μετονομασία του Αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου, τις οποίες χαρακτήρισε «κινήσεις καλής θέλησης», διευκρίνισε όμως ότι η περίπτωση του τού «Έφιππου Πολεμιστή», του ογκώδους αγάλματος με αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο, είναι διαφορετική και δεν έχει σχέση με τις συνομιλίες για το όνομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.