Σκηνικό παρόμοιο με τα Ίμια στήθηκε στο άψε σβήσε από την Τουρκική πλευρά η οποία φέρεται να κατέβασε την Ελληνική σημαία, που είχαν τοποθετήσει την Παρασκευή 13 Απριλίου, νεαροί από τους Φούρνους, με περηφάνια και τιμή στο νησάκι Μικρός Ανθρωποφάς».

Η ανακοίνωση ήρθε από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του Τούρκου Πρωθυπουργού, Binali Yildirim, ο οποίος σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα δήλωσε ότι άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής κατέβασαν την Ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Ανθρωποφάς. Μάλιστα, στα δημοσιεύματα περιλαμβάνονται και οι φωτογραφίες, που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι από την εν λόγω βραχονησίδα.

Πρόκειται για τη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας, η οποία διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.

«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια Ελληνική σημαία στη νησίδα Ανθρωποφάς, ανοιχτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή μας έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση» δήλωσε ο Yildirim. Παράλληλα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός «συνέστησε» στην Ελλάδα να μείνει μακριά από προβοκάτσιες και προκλήσεις και να συμπεριφέρεται με βάση τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Είμαστε έτοιμοι να απαντάμε σε κάθε Ελληνική ενέργεια», τόνισε.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Melvut Cavusoglu, ο οποίος είπε ότι «αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε», δίνοντας την πληροφορία ότι τη σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντος, και όχι η Ακτοφυλακή της Τουρκίας όπως είχε πει ο Yildirim. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε και για τη Συνθήκη της Λωζάννης, λέγοντας ότι «σε πολλά νησιά δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία». Επίσης αναφέρθηκε εκ νέου στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να χαλάσουμε τη σχέση μας λόγω αυτού του ανθρώπου», ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι το Ελληνικό σκάφος ήταν αυτό που πήγε να εμβολίσει την Τουρκική ακταιωρό στο περιστατικό που συνέβη πριν από λίγο καιρό στα Ίμια!

Την προηγούμενη Παρασκευή 13 Απριλίου, νεαροί, έφτασαν με σκάφος στη βραχονησίδα, όπου με περηφάνια και τιμή τοποθέτησαν την Ελληνική σημαία. Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.