Στον «πάγο» μπαίνει οποιαδήποτε θετική –για την Αθήνα– αλλαγή της έως τώρα στάσης του Βερολίνου απέναντι στο Ελληνικό χρέος τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Και αυτό γιατί στις 14 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης στη Βαυαρία.

Στο κρατίδιο αυτό, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων, κάθε άλλο παρά δεκτική είναι σε κάθε άλλη συζήτηση –πολλώ δε μάλλον παραχώρηση– προς την Ελλάδα. Έτσι κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς Μεγάλου Συνασπισμού –στον οποίο μετέχει το Βαυαρικό αδελφό κόμμα της Merkel (CSU)– θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της εκλογικής επιρροής του κόμματος αυτού και εμμέσως της κυβέρνησης του Βερολίνου. Και αυτό δεν θα ήταν πολιτικά υποφερτό για τον Μεγάλο Συνασπισμό στην πρώτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση μετά τον σχηματισμό του τον περασμένο Μάρτιο, παραδέχονται στελέχη του κόμματος Merkel στο «Κεφάλαιο».

Οι περαιτέρω πολιτικές, εκλογικές απώλειες –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– θα ήταν για τους κυβερνητικούς εταίρους ακόμα μεγαλύτερες, αν, π.χ., η Γερμανική κυβέρνηση τασσόταν πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία –δηλαδή το ερχόμενο καλοκαίρι– υπέρ της μείωσης του Ελληνικού χρέους, με οποιονδήποτε τρόπο. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, τότε στις Βαυαρικές κάλπες του Οκτωβρίου 2018 θα έχανε ακόμα περισσότερη από τη δύναμή του (από εκείνη που έχασε στις εκλογές του 2017) το αδελφό κόμμα της Merkel στη Βαυαρία, δηλαδή το CSU, που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού.

Υπό αυτούς τους προεκλογικούς όρους στη Γερμανία και όχι μόνο στη Βαυαρία (η Βαυαρία είναι το πλουσιότερο ομοσπονδιακό κρατίδιο) είναι –μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο– εντελώς δεμένα τα χέρια του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz (SPD), για τη λήψη κάποιων πρωτοβουλιών στο Ελληνικό ζήτημα, πέραν εκείνων που προβλέπονται στη συμφωνία του Μαΐου 2016 (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων κ.λπ.), αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο. Εξάλλου, ήδη, ο κ.Scholz δέχθηκε την κριτική του Οικονομικού Συμβουλίου του κόμματος της Merkel (Wirschaftsrat CDU) – όπως και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

* Κεφάλαιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.