Στον χρυσό «ποντάρει» η Goldman Sachs για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 5 χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο θα έχει μεγάλη απόδοση τους επόμενους μήνες.

Όπως επισημαίνει, τα σημάδια αύξησης του πληθωρισμού και ο αυξημένος κίνδυνος μιας διόρθωσης των χρηματιστηριακών αγορών θα αποδειχθούν υποστηρικτικά για την τιμή του χρυσού, ενώ σημαντική στήριξη θα δεχθεί και από την πορεία των Αμερικάνικων επιτοκίων.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη τράπεζα, με βάση τα στοιχεία από τους τελευταίους έξι κύκλους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, ο χρυσός έχει υπεραποδώσει το διάστημα μετά τις αυξήσεις επιτοκίων στους τέσσερις από αυτούς κύκλους.

Η Federal Reserve, όπως σημειώνει, προχώρησε στην ευρέως αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, θέτοντας το νέο επιτόκιο αναφοράς στο 1,75%. Οι κεντρικοί τραπεζίτες, με επικεφαλής τον Jerome Powell στην πρώτη του συνεδρίαση ως πρόεδρος της Fed, υπογράμμισαν επίσης ότι η πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων μπορεί να είναι πιο επιθετική. Η αγορά σήμερα αποτιμά τρεις αυξήσεις των επιτοκίων για το 2018 – και αυτή παραμένει η βασική πρόβλεψη από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά για τα επόμενα δύο χρόνια εκτιμάται ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία επιπλέον αύξηση.​

Η Goldman Sachs από την πλευρά της εκτιμά ότι θα υπάρξουν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, και αν και παραδέχεται ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις της για τον χρυσό μπορεί να φαίνονται αντίθετες με τις γενικότερες εκτιμήσεις της αγοράς, επισημαίνει ότι τα στοιχεία από προηγούμενους κύκλους σύσφιξης, δικαιολογούν αυτήν την πολύ θετική της στάσης για τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων.

Έτσι, επισημαίνει ότι ο χρυσός αποτελεί πλέον ένα ελκυστικό asset, ειδικά σε αυτό το περιβάλλον του υψηλότερου πληθωρισμού, του αυξανόμενου πλούτου στις αναδυόμενες αγορές και της έντονης αβεβαιότητας που υπάρχει γύρω από τις μετοχές και που ωθεί τους επενδυτές στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman αναβαθμίζει τις μετοχές του κλάδου του χρυσού σε buy, και συγκεκριμένα την Fresnillo και την Randgold Resources ενώ διατηρεί το buy στις Centamin και Polymetal International.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.