Η ταχεία ανάπτυξη της αυτοματοποίησης και των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ωστόσο οι υπολογισμοί των ειδικών του για το πόσες θέσεις απειλούνται από τα ρομπότ είναι αρκετά πιο ευοίωνες από εκείνες άλλων οικονομολόγων, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με νέα έκθεση, που έδωσε στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι περίπου το 14% των θέσεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες μέλη του θα μπορούσα να αυτοματοποιηθούν πλήρως, καθιστώντας τα ανθρώπινα χέρια αχρείαστα. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 66 εκατομμύρια θέσεις σε 32 χώρες, καθώς μόνο στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να χαθούν 13 εκατομμύρια θέσεις. Είναι, όμως, σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με την εκτίμηση ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που είχαν προειδοποιήσει ότι η αυτοματοποίηση απειλεί το 47% των θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ, ενώ ανέμεναν παρόμοια ποσοστά και σε άλλες μεγάλες οικονομίες.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού, αυτό που ουσιαστικά σώζει τις περισσότερες θέσεις είναι η ανάγκη για ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, ευέλικτους χειρισμούς, δημιουργικότητα πέραν των καθιερωμένων προτύπων, διαπραγματευτικές ικανότητες και κυρίως δυνατότητα προσαρμογής σε απρόβλεπτες εξελίξεις και εκτέλεσης εργασιών σε μη δομημένο περιβάλλον.

Η απειλή είναι σαφώς μεγαλύτερη για τις θέσεις των ανειδίκευτων εργαζομένων, εξηγούν οι ειδικοί του ΟΟΣΑ, και επισημαίνουν ότι η αντιμετώπισή της απαιτεί πρωτίστως προώθηση προγραμμάτων επανακατάρτισης και ειδίκευσης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.