Ο Howard Schultz περί Εργασιακών Προνομίων

[Tσάρος του καφέ: εκτελεστικός πρόεδρος, πρώην CEO της Starbucks]

Tο 1987 είχαμε 11 καταστήματα και 100 υπαλλήλους και μιλούσαμε ήδη για την ανάγκη μιας επιχείρησης που θα εξισορροπεί την κερδοφορία με τη γενναιοδωρία. Η Starbucks ήταν μια από τις πρώτες αμερικανικές εταιρείες που προσέφεραν στους εργαζομένους μερικής απασχόλησης πλήρη ασφάλιση υγείας και ίδια κεφάλαια με τη μορφή stock options.

Εκείνο τον καιρό οι μέτοχοί μας είχαν εξαγριωθεί για τη “διάβρωση” των μετοχών τους. Τους έπεισα ότι, παραχωρώντας αυτά τα προνόμια, θα αυξήσουμε την κερδοφορία και την παραγωγικότητά μας. Όταν, πριν από μερικά χρόνια, παρείχαμε δωρεάν δίδακτρα για μαθήματα σε κολέγια, τους εξήγησα ότι δεν επρόκειτο για φιλανθρωπία, καθώς η επένδυση στους ανθρώπους είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουμε.

Ακόμη προσπαθώ να χτίσω το είδος της επιχείρησης στο οποίο ο πατέρας μου δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να εργαστεί. Έκανε πολλές δουλειές χαμηλής ειδίκευσης και είδα από κοντά τι σημαίνει να μη σε σέβονται και να σε υποτιμούν. Δεν πίστεψε σε κανέναν εργοδότη, επειδή κανένας εργοδότης δεν πίστεψε σε αυτόν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.