Η φράση «καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια» δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα, «αφού γνωρίζετε ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση». Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τονίζει πως η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις και, εάν τις αθετήσει, οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Από πλευράς αγορών, κατ’ αρχάς. «Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστούμε άλλη διαπραγμάτευση», τονίζει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και θα ήταν καλύτερο εάν το πλεόνασμα έπεφτε στο 2% η Ελλάδα προς το παρόν δεν μπορεί να αξιώσει κάτι τέτοιο.

«Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ξεμπερδέψουμε με τα προαπαιτούμενα και, αφού έχουμε πλέον βγει στις αγορές, εάν δούμε ότι δυσκολευόμαστε, να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση».

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι τα μνημόνια «έσωσαν» την Ελληνική οικονομία καθώς «από γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα σήμερα έχουμε ισορροπία στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», ενώ εξέφρασε και την αγωνία του για τη διολίσθηση των θεσμών.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, μέσα σε δέκα χρόνια θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει το 25% του εισοδήματός της που έχασε τα προηγούμενα χρόνια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.