Να μοιραστούν Ελλάδα και Σκόπια την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας, ζήτησε προκλητικά ο υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov, υπονοώντας προφανώς ότι το κρατίδιο του έχει μερίδιο στην ιστορία της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο κ.Dimitrov εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, αν και στην πραγματικότητα οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει. «Είμαστε δύο χώρες της Ευρώπης του 21ου αιώνα που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μοιρασθεί, μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη και όταν υπό τον όρο αυτόν σημαίνουν διαφορετικά πράγματα ή θέτουν διαφορετική έμφαση», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Πολωνία όπου έκανε επίσημη επίσκεψη.

Ανέφερε ακόμη ότι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλάζει καθημερινά και πως η αισιοδοξία εξαρτάται από αυτές, για μια πιθανή λύση, υποστηρίζοντας πως τα Σκόπια κάνουν τα πάντα ώστε να επιτευχθεί ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός που θα γίνει αποδεκτός και από τις δύο πλευρές.

«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα καλύπτει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών, όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ του κράτους της “Μακεδονίας” και της περιοχής της Μακεδονίας στην Ελλάδα» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η διάκριση : «θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να μην εμπεριέχει ζητήματα ταυτότητας και στις δύο πλευρές».

Να σημειωθεί ότι αναμένεται επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, η οποία έχει αναβληθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.