Τα συγχαρητήρια που εισέπραξε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και την επικείμενη εκταμίευση της δόσης των 6,7 δις ευρώ συνοδεύτηκαν και από σαφείς προειδοποιήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της πλήρους συμφωνίας που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός μνημονίου θα πρέπει να ενταθούν καθώς μέσα στις επόμενες 100 ημέρες θα πρέπει να κλείσουν τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, να συμφωνηθούν τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, να συνδεθεί η ενεργοποίησή τους με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων από την πλευρά της Ελλάδας και να καθοριστεί το πλαίσιο εποπτείας που θα εφαρμοστεί μετά τον Αύγουστο.

H επίτευξη της πλήρους συμφωνίας μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 του μήνα στο Λουξεμβούργο, αποτελεί επίσημο στόχο καθώς αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της ταχύτατης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η επίτευξη αυτή ενέχει πολλά ρίσκα:

1. Το πρώτο έχει να κάνει με την επιμονή του ΔΝΤ να ζητά μείωση αφορολογήτου από την 1/1/2019 αλλά και «πάγωμα» των πακέτων με τα αντίμετρα που κανονικά έχουν προγραμματιστεί για το 2019 και για το 2020 αντίστοιχα. Το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει πριν από τις αρχές Ιουνίου καθώς η τελική διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό θα γίνει αφού ανακοινωθούν τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (η ανακοίνωση θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ στις 23 Ιουνίου) και αφού προκύψουν και τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το 2018 (η σχετική ανακοίνωση αναμένεται στις 4 Ιουνίου). Η επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου που ζητά το ΔΝΤ, αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά θέματα καθώς επιφέρει απώλειες έως και 2,5 συντάξεων στους συνταξιούχους αλλά και απώλειες εισοδήματος έως και 650 ευρώ στους μισθωτούς.

2. Το δεύτερο ζήτημα υψηλού ρίσκου έχει να κάνει με την εφαρμογή των stress tests των τραπεζών. Τα αποτελέσματα αναμένονται στις 5 Μαίου και τότε θα κριθεί αν θα χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση (και ποιου ύψους)

3.Το τρίτο θέμα υψηλού ρίσκου έχει να κάνει με το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης των 88 προαπαιτούμενων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει δύσκολα θέματα όπως είναι αυτό των αντικειμενικών αξιών, το θέμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και την επιλογή των ατόμων που θα καταλάβουν θέσεις ευθύνης στο δημόσιο. Ειδικά το τελευταίο θέμα πολύ δύσκολα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο οπότε και θα επανέλθουν οι θεσμοί στην Αθήνα για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας.

4. Το 4ο θέμα υψηλού ρίσκου έχει να κάνει και πάλι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αφορά στο κατά πόσο θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί κατ’ αρχήν από το Ταμείο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η ενεργοποίηση του προγράμματος, ουσιαστικά θα καθορίσει και τη σχέση που θα έχει το Ταμείο με την Ελλάδα την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.