Με τον σχηματισμό της Γερμανικής κυβέρνησης, φαίνεται πως η Καγκελάριος Angela Merkel θέλει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να ανακόψει τη «φόρα» που πήρε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρωζώνη, αλλά κυρίως στην βοήθεια που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα για το ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Euro2day.gr, ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup ανέφερε ότι στις κλειστές συζητήσεις που γίνονται για το πώς θα εφαρμοστεί η πρόταση του λεγόμενου «Γαλλικού κλειδιού» -η διασύνδεση δηλαδή του Ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη-, οι Γερμανοί ήδη προβάλλουν αντιστάσεις και υποστηρίζουν ότι δεν θα δεχθούν οποιοδήποτε «αυτοματισμό», που θα δίνει στους Έλληνες την ευκαιρία να παρεκκλίνουν από τη σφικτή δημοσιονομική πολιτική.

Τον αυτοματισμό αυτό, δηλαδή το αυτόματο reprofiling του Ελληνικού χρέους, υποστήριζε και το ΔΝΤ, ώστε να υπάρχει η σιγουριά για τη διατήρησή του σε συγκεκριμένα επίπεδα μέχρι το 2060.

Και σαν να μην έφτανε η Γερμανική «σφήνα», οι σκληροπυρηνικές χώρες έχουν αρχίσει να διαρρέουν ότι δεν αρκεί να υπάρχουν οι πέντε ρήτρες στη μεταμνημόνιο υβριδική λύση, αλλά θέλουν τώρα και όρους (conditionality) σε όποια ελάφρυνση του χρέους.

Η απαίτηση αυτή είναι «καθαρή παγίδα» και δεν εμπίπτει στις αποφάσεις του Ιουνίου. Υπάρχει δηλαδή η βούληση των σκληροπυρηνικών χωρών και ιδιαίτερα της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας, να σπρώξουν ξανά την μπάλα παρακάτω. Όπως έγινε με την απόφαση του 2012, που έλεγε ξεκάθαρα ότι θα δινόταν στη χώρα μας ελάφρυνση χρέους με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά εντέλει το μπαλάκι κύλησε για το 2018. Τώρα υπάρχει μερίδα χωρών που θέλει -για πολιτικούς κυρίως λόγους- να επαναλάβει το ίδιο τρικ, αναφέρει το δημοσίευμα του Euro2day.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.