«Σε μία ακόμη κρίση ο κατ’ τα άλλα λαλίστατος για τα εθνικά θέματα Πάνος Καμμένος είναι ουσιαστικά εξαφανισμένος κρατώντας ιδιαιτέρως χαμηλούς τόνους, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που βγήκε μπροστά, πυροδοτώντας νέα σενάρια για τις σχέσεις των δύο εταίρων. Από την ημέρα που πέταξε το στεφάνι  προς τιμή των τριών νεκρών αξιωματικών του ελληνικού ελικοπτέρου που κατέπεσε στα Ίμια το 1996, ο υπουργός Άμυνας έχει κηρύξει σιωπητήριο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως με καθυστέρηση 48 ωρών έκανε δήλωση για το νέο επεισόδιο και τον διεμβολισμό της φρεγάτας «Γαύδος» από το τουρκικό πλοίο επέλεξε την θεσμικό οδό ενημερώνοντας τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ και στην συνέχεια στο Μόναχο που πραγματοποιείται η διάσκεψη για την ασφάλεια, τονίζοντας πως τα «Ίμια είναι ελληνικά». Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ουσιαστικά το Μαξίμου βάζει στο περιθώριο τον υπουργό Άμυνας. Τρανταχτό παράδειγμα το «κόψιμο» του κυβερνητικού εταίρου από την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην χώρα μας μετά από 65 χρόνια. Τον Ταγίπ Ερντογάν τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ ο Πάνος Καμμένος που σε παλαιότερες δηλώσεις του χαρακτηρίσει «ηλίθιες» τις απόψεις του Τούρκου προέδρου για την συνθήκη της Λωζάνης, ήταν απών και από το επίσημο δείπνο στο προεδρικό μέγαρο.

Οι ενίοτε «εθνικιστικές κορώνες» του Πάνου Κάμμενου που αρέσκεται να φορά στολή παραλλαγής έχει προκαλέσεις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ  και προβλήματα  στην εξωτερική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Ο Πάνος Καμμένος είναι “κόκκινο” πανί για την γειτονική χώρα με το Τουρκικό ΥΠΕΞ να ξιφουλκεί εναντίον του υπουργού Άμυνας για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί. Στο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους  για την ρητορική του υπουργού Άμυνας που σε αρκετές περιπτώσεις με τις δηλώσεις του ρίχνει “λάδι στην φωτιά” στις σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων. Ωστόσο την λύση δίνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βγαίνει μπροστά με στόχο να κατευνάσει από την μία τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος και από την άλλη να στείλει μήνυμα προς τον κυβερνητικό του εταίρο πως θα πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους.

Η αφωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ υπάρχει και στο ζήτημα των Σκοπίων παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ μια σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”. Ο Πάνος Καμμένος παρά τις αρχικές τοποθετήσεις και τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων των ΑΝΕΛ που τάχθηκαν ενάντια σε οποιαδήποτε λύση που έχει τον όρο Μακεδονία, στην συνέχεια σιώπησε, τονίζοντας την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις πομπώδεις ομιλίες του για το ζήτημα των Σκοπίων ο Πάνος Καμμένος δεν έδωσε το παρών σε κανένα από τα δύο συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν».

*The Toc

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.