Ο πλανήτης βρίσκεται σε 24ωρη παρακολούθηση και το ερώτημα είναι από ποιους και πως θα χρησιμοποιηθεί αυτό!

Ένα πλήθος μικροδορυφόρων φωτογραφίζει καθημερινά όλο τον πλανήτη και πουλά το υλικό, όπως αποκαλύπτει ένα βίντεο που έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους οι Financial Times.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ένας σταθμός παρακολούθησης είχε εγκατασταθεί σε βουνό κοντά στο Βερολίνο. Σήμερα στην ίδια πόλη, μια Αμερικανική εταιρεία, η Planet, χρησιμοποιεί δορυφορική τεχνολογία για να σκανάρει ολόκληρο τον πλανήτη και να πουλήσει τις φωτογραφίες σε όποιον ενδιαφέρεται.

Όπως εξηγεί στο σχετικό βίντεο η εταιρεία, στέλνει στο διάστημα μικροσκοπικούς δορυφόρους που κάθε 24 ώρες παίρνουν μια φωτογραφία της γης. Φανταστείτε κάτι σαν τα Google Maps που ανανεώνονται κάθε μέρα.

Η δυνατότητα να μπορείς να δεις κάθε σημείο του πλανήτη, έχει όπως είναι φυσικό καλές και κακές προεκτάσεις. Ο Fred Abrahams του Human Rights Watch, ωστόσο πιστεύει ότι τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη γεωργία, τον έλεγχο κινδύνου φυσικών καταστροφών αλλά και για την αποκάλυψη φρικαλεοτήτων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το θέμα της ιδιωτικής ζωής. Σύμφωνα με τον ίδιο η τεχνολογία δεν μπορεί να ξεχωρίσει πρόσωπα που κινούνται σε ένα δρόμο. Άλλωστε, συμπληρώνει, υπάρχει μεγαλύτερη παρακολούθηση από κάμερες, αλλά ακόμα και τα κινητά τηλέφωνα.

Η πραγματική χρήση αυτής της τεχνολογίας δεν έχει γίνει απόλυτα κατανοητή. Σύμφωνα ωστόσο με την Clarissa Christensen, αναλύτρια επί διαστημικών θεμάτων, προσφέρει κάτι εντελώς καινούργιο. Ξαφνικά, για πρώτη φορά, έχεις μια ταυτόχρονη εικόνα από κάθε οικονομική δραστηριότητα που διεξάγεται στον πλανήτη. Δεν σου λέει όσα θέλεις να ξέρεις, αλλά αν τη συνδυάσεις με άλλα δεδομένα, σύντομα θα έχεις αναπτύξει ένα τρόπο ανάλυσης και πρόβλεψης της οικονομικής δραστηριότητας που είναι μοναδικός.

Η Planet, σημειώνει το βίντεο πήρε ένα μεγάλο στοίχημα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία για το καλό της κοινωνίας. Ποιος, όμως, θα οδηγήσει τη ζήτηση;

*Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.