Αμετάβλητη παραμένει για δέκατη μέρα η κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τα Τουρκικά πολεμικά πλοία να εξακολουθούν να παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να προσεγγίσει το στόχο του στο οικόπεδο των γεωτρήσεων.

Λευκωσία, Ρώμη, Βρυξέλλες και ΕΝΙ αναμένουν την κρίσιμη ημερομηνία της 22ας Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η Τουρκική NAVTEX. Ωστόσο, υπάρχει ένας γρίφος αναφορικά με τις προθέσεις της Τουρκίας, αν και το διπλωματικό παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο για την άρση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει η Άγκυρα.

Η ΕΝΙ, η οποία θα πρέπει περί το τέλος του μήνα να μετακινήσει το γεωτρύπανό της στο Μαρόκο, τονίζει ότι ο Τουρκικός αποκλεισμός του Saipem 12000 «είναι διπλωματικό ζήτημα που ξεφεύγει από τον έλεγχο της Ιταλικής εταιρείας». Ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας μιλώντας σε αναλυτές στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ανέφερε ότι το θέμα συζητούν η Ιταλία, η Ευρώπη, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία. «Πραγματικά δεν είναι υπό τον έλεγχό μας» είπε. Πρόκειται για την τρίτη γεώτρηση της εταιρείας στην περιοχή και σημείωσε ότι δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα με τις άλλες δύο.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.