Η Άγκυρα τόνισε ρητά στην Ελλάδα ότι η αποφυγή των εντάσεων θα είναι καλύτερη για τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Binali Yildirim, υπονοώντας προφανώς ότι είναι η Αθήνα αυτή που τις προκαλεί και όχι η Τουρκία. Μάλιστα εμφανίστηκε να διαμαρτύρεται στον Έλληνα Πρωθυπουργό για την στάση μας, δηλώνοντας επίσης ότι υπήρξαν εντάσεις στα Ίμια στις οποίες «εμείς απαντήσαμε».

Μιλώντας σε Τουρκικά ΜΜΕ από το αεροδρόμιο της Άγκυρας προτού αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, ο κ.Yildirim, μία ημέρα μετά από την τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο Αιγαίο, είπε πως, «έχουμε εκφράσει ρητά στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα είναι καλύτερο να μένουμε μακριά από εντάσεις, αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Και πρόσθεσε: «Προσφάτως υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις λόγω της έντασης, η οποία ξεκίνησε με τα Ίμια (Καρντάκ τα ανέφερε), στις οποίες απαντήσαμε», ενώ σημείωσε ακόμη ότι συμφώνησαν με τον κ. Τσίπρα να κατευνάσουν τις εντάσεις και να κρατήσουν ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών και διπλωματικών καναλιών. Ο κ.Yildirim δήλωσε ότι το Μάιο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του γενικού επιτελείου του ΝΑΤΟ. «Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών θα συναντηθούν και θα συζητήσουν αμοιβαία τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.