Με έντονη ανησυχία αντιμετωπίζουν στην Νέα Δημοκρατία, την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και καλούν την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέτρα που θα μειώνουν την ένταση χωρίς να πλήττονται τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε σε σύσκεψη με στελέχη του ότι, «όπως αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες, είναι δεδομένες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμύνης», πλην όμως, «δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν από τη ΝΔ». Σε αυτό το πλαίσιο λήφθηκε η απόφαση να μετατεθεί χρονικά η υποβολή της πρότασης για εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, στην οποία εμπλέκεται ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Προς την ίδια κατεύθυνση σχεδιάζει να κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης κατά το επικείμενο ταξίδι στο Μόναχο, όπου θα μιλήσει στο «Munich Security Conference» (θεωρείται το ετήσιο Νταβός στα γεωπολιτικά θέματα). Όπως λένε συνεργάτες του, θα έχει σειρά επαφών με σκοπό να αναδείξει την εντεινόμενη Τουρκική προκλητικότητα παρουσιάζοντας πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο και αναδεικνύοντας τις πάγιες εθνικές θέσεις.

Στην Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του χαρακτήριζαν μεν θετική εξέλιξη τις ενέργειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά εξέφραζαν τη διαφωνία τους για τη στάση του κ. Τσίπρα.

«Η ΝΔ θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του, κάτι αυτονόητο: Ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι Ελληνικά, κάτι που όπως διαφαίνεται από τις κυβερνητικές διαρροές, απέφυγε να τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ.Yildirim», ανέφεραν.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, επικοινώνησε με τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη βούλησή του να ενημερώσει σχετικά και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μόναχο, όπου θα συμμετέχουν στην 54η Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου, αλλά πηγές της ΝΔ μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμαναν πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία άτυπη ενημερωτική συνάντηση που αφορά στην κατάσταση στο Αιγαίο». Υπενθύμιζαν δε πως η ΝΔ έχει ζητήσει να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την κατάσταση στο Αιγαίο παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και κεκλεισμένων των θυρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.