Κλιμακώνεται η ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ με την Λευκωσία να απαντά στις τελευταίες Τουρκικές προκλήσεις με Νavtex για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, με Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας που περιλαμβάνει και μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά για σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες. Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».

Πάντως όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν άμεση σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, όπου και εδώ η Τουρκία επιδιώκει συνδιαχείριση- συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου, ώστε να έχει λόγο και ρόλο στην μοιρασιά από τα κέρδη. Μάλιστα ο Τούρκος Πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα θέμα διακοπής των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Το είπαμε και στον Τσίπρα ότι χωρίς να υπάρξει κατάληξη στο Κυπριακό, η συνέχιση αυτού του είδους των προσπαθειών και ειδικά σε πεδία διαμάχης θα είναι η αιτία για ασυνήθιστα αρνητικά προβλήματα», φέρεται να αποκάλυψε σε συνεργάτες του ο Binali Yildirim, σύμφωνα με τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένοι εκτιμούν βέβαια ότι η παρτίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι περισσότερο σύνθετη. Πέρα από τα συμφέροντα της Κύπρου και της Τουρκίας, υπάρχουν οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και το Ισραήλ, που καταγράφουν λεπτό προς λεπτό όσα διαδραματίζονται στην περιοχή με τα οικόπεδα όπου διεξάγονται οι έρευνες για την εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η θέση του State Department που διατυπώθηκε για πολλοστή φορά χθες αναφέρει ότι: «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της…Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Όσο για τον Ευρωπαϊκό παράγοντα, θεωρείται ενδεικτική η παρουσία Ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή της Κύπρου, στο πλαίσιο της Νατοϊκής επιτήρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.