Αιφνιδιασμένη και αμήχανη μοιάζει η Ελληνική κυβέρνηση μετά την απροσδόκητη κλιμάκωση της Τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει την αλλαγή του στάτους κβο στα Ίμια και ουσιαστικά από «γκρίζα ζώνη» που θεωρούσε τις βραχονησίδες μετά την εποχή Σημίτη, σήμερα τις χαρακτηρίζει Τουρκικά νησιά!

Η Τουρκίας, βασισμένη στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά το δραματικό επεισόδιο τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν τουρκικό πολεμικό πλοίο επιχείρησε να βουλιάζει σκάφος του Λιμενικού μας σώματος στα Ίμια, κάτι που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή και μόνο χάρη στους ελιγμούς του Έλληνα πλοιάρχου, δηλώνει ότι τα Ίμια (Καρντάκ όπως τα αποκαλεί) τις ανήκουν και ήδη απέναντι από τις νησίδες στα Τουρκικά παράλια στήνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως αποκαλύπτουν τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελληνική στρατιωτική ηγεσία εισηγήθηκε στην πολιτική ηγεσία να υπάρξει ευθεία ανταπόδοση στου χτυπήματος αυτού, ώστε να ανακτηθεί και διατηρηθεί η «ισορροπία ισχύος» στην περιοχή. Ωστόσο αν και την εισήγηση αυτή συμμερίστηκε κατ’ αρχήν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, την απέρριψε κατηγορηματικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος το ενδεχόμενο να προκληθεί μία απολύτως ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την τακτική που έχει ακολουθήσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος τον τελευταίο καιρό, θεωρώντας ότι ορισμένες ενέργειές του, διαμόρφωσαν χωρίς λόγο, ένα σκηνικό στην περιοχή, που έδωσε την αφορμή στην Άγκυρα να καταφύγει στην ένταση.

Πάντως, τα επόμενα βήματα δεν είναι εύκολα για την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία εκτιμούσε, λαθεμένα όπως φαίνεται, ότι η προκλητικότητα της Τουρκικής πλευράς ήταν περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση. Ειδικά οι πολεμικού τύπου απειλές που εκτόξευσε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος («μην κάνετε τη λάθος κίνηση σε Αιγαίο και Κύπρο»), διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό τοπίο.

Και ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να στηρίζει τις ελπίδες της στην παρέμβαση του Αμερικανικού παράγοντα, αλλά και στην όποια επίδραση μπορεί να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Τούρκοι δημιουργούν μία ντε φάκτο κατάσταση στα Ίμια στη λογική ότι οι βραχονησίδες είναι Τουρκικές!

Στη σκιά των γεγονότων αυτών ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Binali Yildirim, μετά από αίτημα της Τουρκικής πλευράς, αλλά όπως φαίνεται μάλλον άκουσε περισσότερα αντί να πει.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.