Ραγδαία επιδείνωση σημειώνεται στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Τουρκία να αποθρασύνεται από την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης Τσίπρα και να απειλεί ευθέως την Ελλάδα και την Κύπρο, με λόγια αλλά και πράξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνι9κή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, μετά από αίτημα του τελευταίου, κατά την διάρκεια της οποίας ζήτησε να σταματήσουν οι προκλήσεις, όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ τηρούν ίσες αποστάσεις από τις δύο χώρες, αφήνοντας μόνο του τον κ. Τσίπρα, που κρατά χαμηλούς τόνους, την ώρα που το Τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει: Τα Ίμια είναι Τουρκικά!

Ενώ τα Τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν κυκλώσει τα Ίμια στο Αιγαίο και στην Κύπρο εμποδίζουν την γεώτρηση του Ιταλικού πλοίου της ΕΝΙ, ο Recep Tayyip Erdogan απηύθυνε την Τρίτη ξεκάθαρη απειλή προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενισχύοντας το ανθελληνικό κλίμα που καλλιεργείται στη χώρα.

Απευθυνόμενος σε βουλευτές και στελέχη του AKP, ο Erdogan πανηγύριζε για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στην Συρία, όταν είπε: «Να μην νομίζουν ότι δεν προσέχουμε τις κινήσεις για την αναζήτηση αερίου ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Εμείς προειδοποιούμε όσους κάνουν το λάθος βήμα στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην ξεπερνούν τα όρια. Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του.

Μάλιστα απευθυνόμενος προς τις ξένες εταιρείες είπε: «Συμβουλεύουμε τις ξένες εταιρείες να φύγουν. Οι παλικαρισμοί περνούν μέχρι να δουν τα αεροσκάφη μας. Η Αφρίν είναι τόσο σημαντική για μας όσο το Αιγαίο και η Κύπρος». Αργότερα και μετά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ θα απομακρυνθεί από τα ανοιχτά της Κύπρου, είπε: «Τι δουλειά έχει εκεί ένα Ιταλικό πλοίο; Τα πολεμικά μας πλοία, οι αεροπορικές δυνάμεις μας και οι άλλες δυνάμεις ασφαλείας μας, ακολουθούν στενά αυτήν τη στιγμή τις εξελίξεις στην περιοχή, με αρμοδιότητα να κάνουν οποιαδήποτε επέμβαση χρειαστεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.