Πρωτοφανής πρόκληση των Τούρκων σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα Ίμια, όταν Τουρκική ακταιωρός χτύπησε πλοίο του Λιμενικού το οποίο βρισκόταν στο σημείο για περιπολία και είχε 27 άτομα πλήρωμα. Η Τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη της την πρύμνη του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης με τον κωδικό αριθμό 90 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ακίνητο στην περιοχή. Αρχικά το πλοίο του Λιμενικού περικυκλώθηκε από δύο πλοία της Τουρκικής ακτοφυλακής τα οποία περιπολούσαν γύρω από τα Ίμια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Η Τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα Τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν. Στο πλοίο του Λιμενικού προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός.

Όπως αναφέρουν μάλιστα Έλληνες αξιωματικοί το οι Τούρκοι με τις κινήσεις που έκαναν ήθελαν να βυθίσουν το Ελληνικό πλοίο καθώς επιδιώκουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πάντως η στάση του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών που χρειάστηκαν δεκαπέντε ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας.

Ακολουθώντας πολιτική κατευνασμού της Άγκυρας, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το αρμόδιο υπουργείο για τον έλεγχο και την αστυνόμευση των Ελληνικών χωρικών υδάτων, για ώρες δεν είχαν προβεί στην παραμικρή ενέργεια για το σοβαρό περιστατικό και μόνο μετά τα δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης που επεσήμαναν την απουσία αντίδρασης από την πλευρά της κυβέρνησης, το ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα.

Και ενώ στην κυβέρνηση ανησυχούν μη χαλάσει η φιλία με τον γείτονα, στα Ίμια από το μεσημέρι της Τρίτης, βρίσκονται αρκετά πλοία (SG διαστάσεων κανονιοφόρου) της Τουρκικής ακτοφυλακής, 11 σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ τα οποία έχουν περικυκλώσει τις βραχονησίδες. Στην ευρύτερη περιοχή δεν υπήρχε για ώρες πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά 8 πλοία της Ελληνικής ακτοφυλακής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.