Υπέρ μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, τάχθηκε εκ νέου ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας πάντως ότι «η οικονομία ανακάμπτει». Ωστόσο εκτίμησε ότι η χώρα έχει ακόμη απόσταση να διανύσει μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνο-Ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ύπαρξη προληπτικής στήριξης θα ήταν επωφελής για την οικονομία, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα έχει ασφάλεια στη χρηματοδότηση των αναγκών της, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί.

Παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα Ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στη χορήγηση ρευστότητας προς τις Ελληνικές τράπεζες, μέχρι αυτά να αποκτήσουν και πάλι τη «σφραγίδα του αξιόχρεου» από τους οίκους αξιολόγησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι η διατήρηση του καθεστώτος αυτού (της κατ΄ εξαίρεση αποδοχής των Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ) είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ομαλή χρηματοδότηση των τραπεζών για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των μη επιλέξιμων προς επένδυση κρατών.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο θα μπει η χώρα μέχρι την αποπληρωμή του 75% του ποσού που έχει δανειστεί, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμη ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή (λιτότητας) έχει φέρει αποτελέσματα. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν προχωρήσει από χρόνια ολοκληρώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. «Η οικονομία ανακάμπτει» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο όπως παρατήρησε η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.