Υπέρ μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, τάχθηκε εκ νέου ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας πάντως ότι «η οικονομία ανακάμπτει». Ωστόσο εκτίμησε ότι η χώρα έχει ακόμη απόσταση να διανύσει μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνο-Ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ύπαρξη προληπτικής στήριξης θα ήταν επωφελής για την οικονομία, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα έχει ασφάλεια στη χρηματοδότηση των αναγκών της, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί.

Παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα Ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στη χορήγηση ρευστότητας προς τις Ελληνικές τράπεζες, μέχρι αυτά να αποκτήσουν και πάλι τη «σφραγίδα του αξιόχρεου» από τους οίκους αξιολόγησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι η διατήρηση του καθεστώτος αυτού (της κατ΄ εξαίρεση αποδοχής των Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ) είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ομαλή χρηματοδότηση των τραπεζών για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των μη επιλέξιμων προς επένδυση κρατών.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο θα μπει η χώρα μέχρι την αποπληρωμή του 75% του ποσού που έχει δανειστεί, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμη ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή (λιτότητας) έχει φέρει αποτελέσματα. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν προχωρήσει από χρόνια ολοκληρώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. «Η οικονομία ανακάμπτει» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο όπως παρατήρησε η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.