Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε χθες την Τουρκία να απέχει από προστριβές, απειλές ή ενέργειες που διαταράσσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου Τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν τις έρευνες του Ιταλικού πλοίου-γεωτρύπανου το οποίο αναζητεί φυσικό αέριο για λογαριασμό της Κύπρου.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του τύπου στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και ότι θα απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η ΕΕ, επίσης, τονίζει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Την ίδια στιγμή η Γερμανική εφημερίδα Taz σε άρθρο της με τίτλο: Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο προκαλούν διενέξεις, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από την περασμένη Παρασκευή Τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει ένα Ιταλικό πλοίο-γεωτρύπανο που αναζητεί φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. «Πρόκειται για το πιο πρόσφατο από μια σειρά επεισοδίων εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι Τουρκικά πολεμικά πλοία έκαναν την εμφάνισή τους στα νότια της Μεγαλονήσου όπου ένα γεωτρύπανο ξεκινούσε αναζήτηση για κοιτάσματα φυσικού αερίου».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.