Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε και στην Ευρώπη το μαζικό κύμα πωλήσεων που σαρώνει για τέταρτη διαδοχική ημέρα τα διεθνή χρηματιστήρια και το οποίο οδήγησε την Δευτέρα σε ιστορική “βουτιά” 1.175 μονάδων τον Dow Jones, αφαιρώντας του βίαια όλα τα κέρδη του 2018. Συνολικά έχουν εξαλειφθεί 4 τρις δολάρια από τις αποτιμήσεις – ρεκόρ που είχαν σημειωθεί οκτώ ημέρες πριν.

Το διεθνές selloff ξεκίνησε την Παρασκευή πυροδοτούμενο από τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης των μισθών, που εγείρουν ανησυχίες για επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve. Γρήγορα οι ανησυχίες γιγαντώθηκαν, ενισχύοντας την μεταβλητότητα και το κλίμα αποστροφής κινδύνου στα παγκόσμια χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα μαζικές πωλήσεις μετοχών, που από κάποιους θεωρήθηκαν ως μια υγιής διόρθωση μετά τα διαδοχικά ρεκόρ των τελευταίων μηνών.

Από την «βουτιά» που κατέγραψαν την Δευτέρα οι Αμερικανικές μετοχές μειώθηκε η περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου κατά 114 δις δολάρια. Σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway, Warren Buffett, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς έχασε 5,1 δις δολάρια. Η περιουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Facebook, Mark Zuckerberg, μειώθηκε κατά 3,6 δις δολάρια, του επικεφαλής της Amazon.com, Jeff Bezos, κατά 3,3 δις δολάρια, ενώ οι Larry Page και Sergey Brin της Alphabet είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται κατά περίπου 2,3 δις δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.